Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

VIVAPIANO 2012 - за влюбените в пианото

"Вивапиано" е конкурс за пианисти - непрофесионалисти. Основан през 2010 година от Даниела Дикова и фондация "Арденца", сега предстои второто му издание, което ще се проведе от 26 до 29 април в концертния комплекс "България" в столицата.

За участие във "Вивапиано" няма ограничения, освен правилото, че в състезанието могат да участват само хора, за които пианото е хоби, а не професия. Голямата награда е в размер на 2000 лева, а тази година са предвидени още много призове - като например на името на Антон Диков, на Александър Танев, на Люба Енчева и мн.др. Прослушванията на заявилите участие 135 пианисти от различни страни са открити за публика. На галаконцерта в неделя, 29 април, присъстващите в залата ще могат да изберат и своя фаворит, който ще получи наградата на публиката.

Международното жури е с председател Евгения Симеонова. Тази година за желаещите да се борят за голямата награда има специално предизвикателство - задължителна пиеса по избор на кандидата от творчеството на композиторите Алан Хованес (САЩ) или Артин Потурлян (България).

По време на "Вивапиано" 2012 ще има изложби и дискусии. Повече подробности можете да научите от интервюто на Ирена Гъделева с Даниела Дикова.

 

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна