Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Котевска: Около 1400 са случаите на успешна превенция на деца през 2011 година

Михаил Стефанов: Проблемът е, че голяма част от българските семейства все повече изнемогват и основно децата стават жертва на задълбочаващата се бедност
Снимка: архив

В половината от случаите се случва успешна превенция на детето. За миналата година имаме около 1400 случая на успешна превенция на деца, т.е. за тези деца е осъществена такава подкрепа, че да не постъпят в специализирани институции. Това заяви в предаването "Преди всички" Детелина Котевска – началник отдел "Мерки по закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане. По думите й, социалните служби разполагат с разнообразни услуги в подкрепа на семейството и детето.

Когато стане известно на Отдел "Закрила на детето", че има такъв случай, има такава заявка от родителите, че не желаят или не могат да се грижат за детето и има някакъв проблем, съответно сигналите се подават в Дирекция "Социално подпомагане". Работата може да започне още по време на бременността. Основната част на социалната работа по превенция на изоставянето започва веднага след раждането на детето. Започва работа с родителите. Нашата цел и задача е да окажем, доколкото е в нашата компетентност, подкрепа на семейството.

Не може да се каже, че има драстично увеличение на случаите на изоставяне на деца, подчерта Котевска, но добави, че службите се задействат само по сигнал.

Случаят с бебето, предлагано от родителите си през Интернет на други семейства, е различен от случаите, с които обичайно се сблъскваме, каза още Детелина Котевска. Тя бе категорична, че след получаването на сигнала, веднага е имало реакция – посетена е болница "Шейново" и е започнато търсенето на родителите.

Администраторът на сайта bg-mamma Марина Кузманова уточни: Съобщението е изпратено на лични съобщения, не е публикувано като обява, така че да има някакви реакции. На мен ми беше препратено пак като лично съобщение и едва ден или два по-късно беше публикувано в една от темите, която е с конкретни въпроси към администраторите, но тя не е дискусионна тема, така че да се очаква да има някакви реакции от потребители.

Тя е сигнализирала социалните служби и полицията: За съжаление обаче, от спешния телефон за деца не получих абсолютни никакво съдействие, препратиха ме към 112, звънях там, те казаха, че това е компютърно престъпление и да се обърна към ГДБОП.

Михаил Стефанов от Националната мрежа за децата смята, че в момента законът не дава кой знае какви правомощия на Агенцията за социално подпомагане да действа превантивно. Той подчерта, че е невъзможно до всяка бременна жена да има социален работник, който да осъществява превенция при нужда.

Да пуснеш обява в Интернет за продажба на дете – ми звучи много нелепо, просто защото това е едно от много строго наказуемите деяния. Все още съм склонен да вярвам, че може би хората, подтикнати от нуждата, да пристъпили към такова действие. В самата обява няма текст, който казва, че искат да си продадат детето, а заради нуждата си искат да го оставят някой да го гледа. Каквото и да излезе, мисля, че реалният проблем, за който този пример ни напомня, е фактът, че голяма част от българските семейства все повече изнемогват финансово и основно децата стават жертва на задълбочаващата се бедност в страната. За миналата година данните на „Евростат” сочат, че 44% от българските деца са застрашени от бедност. Около 80% от изоставените деца са изоставени заради бедност.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна