Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захари Карабашлиев откри „Симетрия” между божественото безразличие и хаоса

Снимка: БГНЕС
Захари Карабашлиев не изневери на неписаната традиция да зарадва своите читатели с нова книга за празниците. „Симетрия” е колекция от 13 истории, пръснати между два континента. И докато ние броим разликите между снежна България и слънчева Калифорния…, Захари се издига ловко над обстоятелствата, за да сподели с нас симетрията…
Дори опитен ловец на истории като Захари Карабашлиев иска непременно светът да е озарен от хармония… Или поне между доброто и злото да има равновесие. Тогава на помощ идва всичко, каквото имаме под ръка: квантова физика, китайски чай, залез от Гърция, спомени от България, американски мечти – или по-точно последствията от тях… И по средата на всичко, което ни боли или ни радва – един океан. Някои имат нужда от „опорна точка, за да повдигнат Земята…” А Карабашлиев е способен само с 13 истории да открие в обикновения живот по-голям смисъл и хармония, отколкото божественото начало въобще се е канело да влага, където и да било.
А какво наистина ни се случва, докато се мислим за център на Вселената и пъп на мирозданието отсам или оттатък Атлантика? Обичайните неща, но винаги в очакване… ако не друго – поне справедливостта да възтържествува.
Приемете като новогодишно пожелание края на интервюто със Захари Карабашлиев: дайте да си разказваме историите и да си пишем книгите, „…докато на Бог въобще не му пука за нашите глупости…”.
По публикацията работи: Дарина Маринова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна