Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родопският драматичен театър започва работа след близо тригодишно спиране

Снимка: Радио Пловдив

Правителството прие постановление за преобразуване на държавни културни институти и за създаване на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" с бюджет към министъра на културата. Постановлението ревизира сливането на драматични и куклени театри в страната на териториален принцип.

Театърът в Смолян беше преобразуван през 2010 г. чрез вливане в ДТ "Масалитинов" - Пловдив. Впоследствие целият състав на трупата е съкратен и в региона не се извършва никаква театрална дейност. Директорът на театъра Адриан Петров коментира:

Днес е първата крачка – най-важната – това, че е прието вече постановлението за създаване на нов Родопски драматичен театър. Естествено, сега следват техническите подробности. Първо трябва да бъде обнародвано това решение в Държавен вестник, след което Министерството на културата да разкрие какви са плановете, идеите, дали ще стартираме още в началото на месец април, или примерно ще се оставят нещата да започне активна работа от 1 септември, когато е нормално да се открие театралния сезон. Нека да ни очакват, ние идваме.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна