Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС избра Ивилина Алексиева за председател на ЦИК и остави ГЕРБ без представител в ръководството

| обновено на 20.03.14 в 15:40
Ивилина Алексиева
Снимка: БГНЕС

С указ от днес президентът Росен Плевнелиев насрочи за 25-и май изборите за членове на Европейския парламент от България. С друг свой указ държавният глава назначи 15 членове на Централната избирателна комисия. 

Парламентът прие със скандал състава на ръководството на ЦИК, като остави ГЕРБ без представител.  Гласуването стана на фона на решението на президента Росен Плевнелиев, който с разпределение на членовете даде превес на  ГЕРБ. От опозицията  обявиха, че на утрешното заседание отново ще предложат Маргарита Златарева за заместник - председател на ЦИК. От ДПС посочиха, че не са срещу кандидатурата на ГЕРБ, но президентът Росен Плевнелиев да промени решението си. 

Още в началото на заседанието стана ясно, че ГЕРБ няма да се съгласят с предложението на БСП депутатите да определят как президентът да разпредели членовете на ЦИК.

Не правете неща, които сте замислили със силата на мнозинството. Ще се стигне до спорове в Конституционния съд. Не от това имаме нужда, предупреди Цецка Цачева.

Движещи се карикатурни депутати от ГЕРБ се опитват да защитят незащитима кауза, каза председателят на правната комисия Мая Манолова в отговор на ГЕРБ. 

В Изборния кодекс е казано, че се предлагат и се избират от различни парламентарни групи. Там не е казано, че парламентът е длъжен да избере. По същата логика ГЕРБ решават да подкрепят, или не едно предложение на друга парламентарна група. Решението става възможно след постигане на мнозинство в пленарна зала. Тук нарушение на закона няма, допълни Манолова.

Десислав Чуколов от "Атака" предложи ГЕРБ да няма хора в ръководството на ЦИК.

ГЕРБ да няма хора, избрани на ръководни постове в Централната избирателна комисия, каза Чуколов.

Докато депутатите спореха, дойде решението на президента, което дава преимуществото на ГЕРБ в ЦИК. Прочете го председателят на парламента Михаил Миков.

При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава назначи по един член на ЦИК, номиниран от "Атака" и Движението за права и свободи, петима, номинирани от Коалиция за България, и шестима, номинирани от ГЕРБ, обяви Миков.

Това изненада мнозинството и след почивката депутатите от БСП и ДПС се произнесоха категорично срещу това ГЕРБ да имат представител в ръководството. Така Маргарита Златарева не влезе изобщо в ЦИК, а Лютви Местан се обоснова с това, че в ЦИК трябва да бъде запазена пропорционалността.

Президентът Росен Плевнелиев отне в нарушение на закона един член от парламентарната група на ДПС, за да го даде на партия ГЕРБ. Освен това гласувах против, защото, слава Богу, България все още е република с парламентарно управление, а не република с президентско управление, обясни Лютви Местан.

От ГЕРБ напуснаха пленарната зала. В кулоарите Красимир Ципов каза, че станалото е прецедент, с което управляващите искали служебна победа на изборите.

Това е показателно какво желае управляващото мнозинство, че иска служебна победа на изборите на всяка цена. Едва ли е необходимо да се коментира по друг начин. Станахме свидетели на прецедент. За първи път в най-новата ни история, предполагам и в по-старата ни история, когато опозицията няма представител в ръководството на Централната избирателна комисия, каза Ципов.

Очаквано Ивилина Алексиева стана председател на ЦИК, предложена от БСП и гражданския сектор. Утре Алексиева ще свика на заседание комисията, като медиите ще присъстват.

Мария Мусорлиева е заместник-председател на ЦИК. Тя е предложена от "Атака". Секретар ще е Севинч Солакова, предложена от ДПС. Депутатите приеха да предложат президентът да назначи членовете на ЦИК в съотношение "5, 5, 2, 1" за парламентарните сили въпреки вече взетото от него решение за разпределението.

Това е една голяма отговорност. Имам амбиция да съумеем да организираме работата на ЦИК така, че да се произведат едни свободни и честни избори за членове на ЕП. В дългосрочен план поемам ангажимент да положа всички усилия, че ЦИК да се изгради като независим, високо професионален и почтен орган, каза след избора Ивилина Алексиева в предаването "12+3". 

Занимавам се с изборно законодателство от 2001-ва година, участвала съм в различни качества в изборния процес, каза тя. Считам се професионално подготвена, но си давам сметка, че за председател не е достатъчно  да притежаваш само необходимите познания за изборите. Необходими са и друг тип умения, които считам, че съм придобила. Моята кандидатура е гражданска, нямам връзка с политически партии, допълни Алексиева.

Моето лично разбиране е, че ЦИК може да взима решения с квалифицирано мнозинство. Още утре ще свикам заседание, каза новият председател на ЦИК. 

Интервю с Ивилина Алексиева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна