Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Георгиев от Варна

Борис Георгиев (1 ноември 1888 г. - 9 април 1962 г.) е един от най-известните на света варненски художници. Следва живопис в Художествено училище, принадлежащо на Дружество за поощряване на изкуствата в Санкт Петербург, ръководено от Николай Рьорих. Изучава живопис в Мюнхен, под ръководството на майстори като Анжело Як и Петер фон Холм. Установява се да живее в Италия, където създава едни от най-великолепните си шедьоври. За да подчертае, че е от Варна, Борис Георгиев подписва платната си Boris Georgiev di Varna. Дори на надгробната му плоча в Рим е поставен този надпис. Носител е на голямата награда "Короната на Италия" за цялостното си творчество.
През 1922 г. се среща с Петър Дънов. Портретът, който Борис Георгиев прави на Учителя, е запазен. През 1931 г. заминава за Индия, където го очакват нови срещи и запознанства със световноизвестни личности като Махатма Ганди, Рабиндранат Тагор, Джавахарлал Неру, Принцеса Нилуфар, Пандит Малавия, Дурре Шевар и др. Пътешества из Хималаите, и там среща със своя духовен учител - Николай Рьорих. Създава поредица пейзажи, потрети и фигурни композиции, вдъхновени от индуските легенди и мистицизма на Индия.
„Борис Георгиев от Варна” на Пламена Димитрова-Рачева е книга, вдъхновена от живота на именития варненски художник, чието име сега носи художествената галерия на града. Богато илюстрирана с фоторепродукции, факсимилета и фогографии, този сборник включва писма, дневници и статии от периода 1904 – 1999 г.,обединени от мисията и философията на изкуството.
Гергана Рачева представи в „Артефир” книгата, посветена на Борис Георгиев. Чуйте интервюто с нея в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна