Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Днешните издания се занимават със състава на бъдещото правителство и състоянието на банките.

Монитор и Труд съобщават на първите си страници за първите арести на лица, заподозрени за „банковия терор“. Арестуваните „вероятно са част от група от около 50 бизнесмени на средно ниво, организирали банковата атака през миналата седмица“, смята 24 Часа. Авторът на материала е убеден, че източниците на слухове са локализирани. Мотивите и връзките на петдесетимата са още неясни, но е сигурно, че стартът на атаката е започнал от тях, отбелязва изданието.

„Държавата и банковата общност са уточнили решителни действия за защита на банковата система от криминалната атака срещу нея в последните дни“, пише Труд под водещото си заглавие, без да дава конкретна информация. „Засега няма никаква яснота какви варианти за решение обсъжда властта. Със сигурност обаче в понеделник всички банки с изключение на Корпоративна търговска банка ще отворят врати и ще работят нормално, “ допълва Труд.

“Няма признаци за системна криза при българските банки”, уверява от страниците на същия вестник изпълнителният директор на Saving Global Томаз Георгадзе.

Повечето издания цитират и интервюто на Стив Ханке за БНР, в което известният икономист твърди, че валутният борд няма как „да падне“.

Преса събира мненията на финансови експерти, според които „сега няма нужда от заем от МВФ“.

Стандарт обобщава очакванията от днешните политически консултации при президента: “Бойко с експерти в кабинет на спасението. Борисов взима в екипа си най-добрите кадри на големите формации. Предлагат днес на президента широка коалиция”.

Вестник Преса очаква оставка на кабинета „Орешарски“ „в близките дни“, но е категоричен, че „партиите отхвърлят кабинет на Бойко Борисов“.

Стандарт допуска и „резервен вариант“ с банкер за „Дондуков“ 1. 24 Часа назовава и конкретен кандидат за служебен премиер: бившия управител на БНБ Светослав Гаврийски. Името му „е обсъждано и от двете управляващи в момента партии - БСП и ДПС“, твърди изданието, като припомня, че като финансов министър в служебния кабинет на Стефан Софиянски през 1997 година Гаврийски е подготвил документите за въвеждането на валутния борд у нас.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна