Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игнат Арсенов: Много от хората не знаят правата си, когато полетът им закъснее или бъде отменен

Снимка: БГНЕС

Най-честите оплаквания по време на пътувания са закъснение или отмяна на самолетния полет, съобщават от Европейския потребителски център.

Независимо от причината за закъснението, от авиокомпанията трябва да предоставят на пътниците си две телефонни обаждания, храна и напитки, бeзплатно хотелско настаняване и транспорт до хотела. В повечето случаи обаче хората не знаят правата си и не изискват нищо от авиокомпанията.

Ако полетът закъснее повече от 5 часа имате право да се откажете от пътуването и да получите парите си обратно. За парично обезщетение в размер от 125 до 600 евро може да претендирате, когато кацнете на летището със закъснение повече от 3 часа и когато полетът бъде отменен по вина на авиокомпанията.

При отмяна на полета компанията трябва да ви предложи алтернатива. Единият вариант е да промени маршрута и да летите със следващия полет на друга авиолиния или да ви направи нова резервация на удобна за вас дата. Пътникът може да се откаже от полета и в рамките на 7 дена трябва да получи парите си обратно.

Задължение на авиолиниите е да информират пътниците за техните права:

Това се случва обикновено с едни ситни шрифтове под гишето. Никой не те уведомява директно и много от пътниците не знаят своите права, не разбират за това, че имат право на хотелско настаняване и спят на летището. Това каза за "Хоризонт" директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна