Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илиана Минковска: Сред хората около Ботев в последните минути от живота му невинни няма


Начинът, по който той е загинал ни най-малко не може да го развенчае или да омаловажи подвига на Ботев. Той може само да рефлектира върху виновниците за гибелта му. Но това е друг въпрос. 

Това каза за предаването „СЪботаж“ по „Хоризонт“ Илиана Минковска, сценаристът на лентата "Убий Ботев".

Другата гледна точка към тази оценка е, че ние отново се изкарваме народ от предатели и убийци. Не! В случая, българският народ няма нищо общо, предателите и убийците си имат имена. Имената са на хората, които са били около Ботев. Категорично твърдя и аз, присъединявайки се към авторите и изследователите на тази тема, че сред хората около Ботев в последните минути от живота му невинни няма. Категорично това поне можем да го кажем! Един от тях е казал: "Убий Ботев" - подал е командата.  Един е извадил оръжието. Друг е направил, евентуално, контролния изстрел в челото. Другите двама са гледали безмълвно и безучастно!

Режисьорът Искрен Красимиров , правнук на Ботев четник, допълни че това е петият филм посветен на Ботев, направен от сдружение „Незабравимата България“ и разкри:

Освен атрактивните възстановки, вплитаме анимация, в която даваме трите версии на гибелта на Ботев - самоубийство, както бе тиражирано от Стефан Цанев, убит от някакъв черкезин, скрит някъде по зъберите, И най-вероятното според нас версия - убит от някой от четата. Това е уникалното! Имаме страхотни експерти, допълни Красимиров и уточни, че експертите са били заведени на мястото, преди да бъде  заснет филма, за да бъде избегнат „кабинетния“ подход.

Изследователят Росен Тахов допълни, че Ботев е станал войвода зарази предателството на Филип Тотю и Панайот Хитов – „вехтите войводи“. Злоупотреби с доброто име на Ботевата чета са се появили непосредствено след Осовобождението, допълни той:

След Освобождението, когато се приема Законът за поборническите пенсии, маса народ хуква,  тогава е трябвало да ти разпишат двама, примерно Обретенов и Заимов, за да вземеш пенсия. 200 души има, има списък, аз го имам, които се изкарват да са участвали в четата, а те нямат нищо отбщо с четата! От Бутан е доказано, че се присъединяват трима.

Илия Луканов,  също издал книга  за убийството на Ботев, припомни свидетелства на негов четник, че Ботев денонощно се е грижил за четата, дори преди да я оглави, но е бил подвеждан от съратниците си. В книгата си той застъпва и теза, че след битката, Ботев е бил отвлечен след сражението.

Моят отговор, всяка напразна надежда, че турските архиви като се отворят ще се изяснят. Не! Турците и черкезите не могат нищо да кажат за смъртта на Ботев, защото те не са били вече там. Те са били на километри далече. Те са дошли на другия ден, чисто плячкаджийски да претършуват шубраците.

В изследванията си Луканов споменава и злоупотреба със огромна за времето си сума от 55 - 60 000 златни франка, предвидени за закупуване на въоръжение и муниции за освободителното дело във Враца.  Според него, вината за убийството на Ботев трябва да се търси у Георги Апостолов или Никола Обретенов:

Само тези две лица от групата придружители на Ботев, намирила се на местопстъплението в смъртоносния момент, са имали, първо, пряк мотив за ликвидирането му и, второ, - обща цел, обратна на неговата. Само те са били публично порицани, обругани и заплашени от воеводата.  Само те са имали с него лоши отношения в недалечно минало! Само те са щели да имат изгода от прекъсването на неговия живот!! Сега да се обърнем към втората половина на въпроса - кой от двамата?


Според  Луканов, когато Ботев е бил убит, набеденият за убийството Войновски е бил далеч от мястото заедно с авангарда на четата – край Крушовския извор, а според  Тахов – на мястото. Според Тахов, Ботев е убит с два изстрела, а според Луканов – с един и главата му не е била обезобразена


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна