Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алек Оскар: Когато я забравяме, историята се повтаря

Алек Оскар

Цялостната социална дезинтеграция и деградация на обществото е предпоставка да нарастване на ксенофобията, омразата и дискриминацията, не на последно място и за отрицание на Холокоста. Това каза пред "Хоризонт" Алек Оскар, председател на организацията на евреите "Шалом", преди Международния ден в памет на жертвите на Холокоста 27 януари. Денят се отбелязва от 2005 година. На събитията, организирани от "Шалом", са поканени оцелели от лагерите на смъртта, дипломати, университетски преподаватели.

Според Алек Оскар дори родените след войната носят отговорност да помнят и да не забравят:

73 години след Втората световна война хората не са забравили, но са безчувствени, апатични към това, което се е случило. Историята ни напомня, че когато я забравяме, тя се повтаря.

Светът гледа безучастно на масовото унищожение на невинни хора в Близкия изток, отбеляза още Оскар:

След време, когато се направят анализите, така както са се правили анализите след Втората световна война – обществата са изпадали в ужас, когато са разбирали какво се е случило, като че ли те не са живели по същото време. Същото се случи преди години в Африка. Някак не само, че вече не е уместно да се говори за ненаучените уроци от Втората световна война, а по-скоро за лошо научените уроци и този модел се възпроизвежда.

Антисемитизъм е имало, има и винаги ще има, въпросът е в измеренията на антисемитизма. Вярвам, че България е едно от най-хубавите места за живот. Вярвам в потенциала на обществото, в колективната му нетърпимост към национализма и ксенофобията, подчерта Алек Оскар.

Цялото интервю е в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна