Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган печели референдума с малка преднина, опозицията ще оспорва вота

Три от 18-те точки в конституционната реформа, одобрена на референдум в Турция, ще влязат в сила незабавно

| обновено на 17.04.17 в 14:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС



Три от 18-те точки в конституционната реформа, одобрена на референдум в Турция вчера, ще влязат в сила незабавно, съобщава турската частна телевизия НТВ.

В 30-дневен срок ще влезе в сила преструктурирането на Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Шестима от бъдещите 13 членове на висшия съдебен орган ще бъдат посочвани директно от президента Ердоган. Ведна в сила влиза и поправката, с която се премахват военните съдилища. Останалите 15 промени ще станат факт, след като през ноември 2019 година бъдат произведени едновременно президентски и парламентарни избори.

Макар и с малка разлика, на референдума в Турция печели лагерът на привържениците на конституционните промени, които ще доведат до президентска система на управление.

51,41 % от турските избиратели са подкрепили промените, докато 48,59 % са гласували "против". Висшата избирателна комисия в Турция обяви, че е победил лагерът, гласувал с "да", с превес от 1,25 милиона гласа. Окончателните резултати ще бъдат обявени най-късно след 11-12 дни.

Рекордна избирателна активност е регистрирана в Турция - на референдума са гласували 85-86% от избирателите. Гласувалите "за" конституционните промени, които ще доведат до президентска система на управление, са 51,41 на сто, противниците са само с 3% по-малко - 48,59. 


Президентът Реджеп Ердоган изрази задоволство от резултатите и заяви:

Турският народ направи исторически избор. Осъществяваме най-важната реформа в турската история.

Един от акцентите във вчершната реч на президента Ердоган беше именно в това, че се премахва окончателно намесата на военните в политическия и обществения живот на страната, че военните съдилища повече няма да имат възможност да съдят нито цивилни, нито пък военнослужещи. Става дума и за реформата във Висшия съвет на съдиите и прокурорите. Ще настъпят някои промени, свързани с броя и начина на назначаване на неговите членове

В първата си реч след референдума държавният глава определи вота в Източните и Югоизточни райони на страната, откъдето дойде солидна подкрепа за предложенията, като наистина важен. Ердоган не пропусна да изтъкне, че турските избиратели в чужбина са значима част от успеха. Според него всички, особено съюзниците, трябва да уважават решението на турския народ.

Опозицията в лицето на Народнорепубликанската партия и Прокюрдската демократична партия на народите настояха за повторно броене на близо две-трети от бюлетините. Лидерът на кемалистите Кемал Кълъчдароглу нарече "грешно" и "незаконно"  решението на Висшата избирателна комисия да бъдат зачитани бюлетини без печат.

Голяма част от турците подлагат на съмнение резултата от референдума.

Това си е направо сбогуване с републиканската система. Смятам, че гласовете ни бяха откраднати. Решението на Избирателната комисия да зачита бюлетините без печат по искане на управляващата партия, е скандално. Всички си замълчаха.

Поддръжници на Ердоган се радват на резултата от допитването. 

Не знам какво ще ни донесе новата система, но съм доволна, защото човекът, когото подкрепям, ще стане президент с повече правомощия. Дано новата система е за добро

От големите градове на южната ни съседка единствено в Бурса са подкрепили Ердоган.
В Истанбул, Анкара и Измир са се обявили против промените.

Според мнозина международни наблюдатели съсредоточаването на властта и заличаването на границите между изпълнителна, съдебна и президентска власт може да има непредвидими последици.

Националният съвет за сигурност ще обсъжда днес удължаване на извънредното положение в страната. Това съобщи турският вицепремиер Вейси Кайнак, цитиран от Ройтерс.

Въпреки победата на лагера на Ердоган, коментарите на много от анализаторите са в посока на това, че Турция е разделена. Президентът пламенно приветства резултатите, но въпреки че бяха впрегнали в действие целия пропаганден арсенал от медии, институции и др. и не разрешиха на опозицията да провежда митинги на открито, Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието не успяха да постигнат резултата, на който се надяваха. Те спечелиха референдума, но за пръв път от 15 години насам загубиха избори в най-големите градове в страната - Истанбул, Анкара, Измир и Адана, където надделя гласуването с "не".

Парадоксът е, че до голяма степен победата на Реджеп Ердоган се дължи на турците, които живеят извън страната. Турските гастарбайтери в Германия, Австрия, Белгия и Холандия масово са подкрепили въвеждането на президентската форма на управление, въпреки, че от много години живеят в демократичните западни общества.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на Мариян Карагьозов за предаването "12+3".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна