Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният етнографски музей предлага артистични инсталации с формата на сърце за 1 юни

Снимка: Славена Илиева, БНР

Националният етнографски музей предлага в Деня на детето артистични инсталации с формата на сърце. Те са част от изложбата  "Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!" на архитект Александра Бабунска.

Историята на проекта започва миналата година по улиците на Варна с идеята хората да бъдат въвлечени в създаването на по-добра градска среда, разказва архитект Бабунска:

"Проектът е основан на споделеното създаване и заедно с хората, които се включиха, ние създадохме заедно шест артистични инсталации, които са във формата на сърце, което е символ на проекта. Всъщност ние с тези артистични инсталации се опитваме да покажем по много очевиден и лесен за възприемане начин на повече хора, че градската среда е споделена отговорност. Споделяйки удоволствието от това да творим заедно, ние се опитваме да провокираме повече хора да се отнасят с любов към града си и по този начин да влияят за неговата положителна трансформация. Основното нещо, което искаме да покажем, е, че всяка една голяма картина всъщност се състои от много малки действия и стига да има достатъчно хора, които да правят тези стъпки, тази картина става възможна. Правим го по начин, достъпен за най-малките, но поканата е отправена към всички".

Изложбата ще остане в Националния етнографски музей до 17 юни. Нейни организатори и куратори са Анатолий Радев и Дария Василева, известни като АНДАРИ.

В събота и неделя - на 2 и 3 юни - от 11.00 часа в рамките на проекта "Обичай! Създавай! Споделяй! Въвличай!" ще бъдат организирани работилници, в които посетителите ще могат да създадат нова инсталация с втъкани символи на чипровските килими.

От звуковия файл можете да чуете цялото интервю с архитект Александра Бабунска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна