Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудово-правен спор или дискриминация:

Уволниха глухоням градинар от Ботаническата градина в Балчик след 20 години трудов стаж

Галин Радков е признат в Европа специалист по кактусите, обогатил колекцията с над хиляда вида

Историята на дисциплинарно уволнен глухоням мъж обиколи социалните мрежи и предизвика широко обществено недоволство. Галин Радков е бил дисциплинарно освободен от работа със заповед, връчена му на 8 ноември. Галин е известен не само в България, но и в Европа специалист по кактусите и от 20 години работи в Ботаническата градина в Балчик. Негова е заслугата за обогатяването на колекцията от кактуси в градината с над 1000 нови вида. Ботаническата градина в Балчик е собственост на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е една от най-добрите в Европа след тази в Монако. 

Проблемите за Галин Радков с новото ръководство и преките му началници започват през 2016-та година. Заповедта за дисциплинарното уволнение от Ботаническата градина е подписана от ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков на 7 ноември, връчена му е на следващия ден. Като причина за уволнението му е посочен случай на нападение върху негова колежка, както и предишни три дисциплинарни наказания в рамките на тази календарна година. Първото от наказанията е за неносене на работно облекло - след проверка се установява, че масово работниците не спазват това условие, но наказан е само Галин. Второто му наказание идва заради ударена колежка по гърба. Историята допълва братът на глухонемия Галин Радков, Радослав Радков: 

"Начинът на комуникиране, когато той иска да ви каже нещо и вие вървите напред - той трябва да ви бутне по рамото да се обърнете, тъй като е глухоням. Това негово деяние е  представено като агресия и нападение.“

Нападнатата колежка впоследствие става пряк ръководител на Галин, а свидетелите срещу нарушенията му, по думите на Радослав Радков, са винаги едни и същи жени.

За огромния си принос за обогатяването на колекцията от кактуси в Ботаническата градина в Балчик Галин Радков е бил награден от бившия ректор на СУ проф. Боян Биолчев. С идването на новия ректор проф. Герджиков обаче и новото ръководство на Ботаническата градина, отношението към Галин се променя. През лятото на 2016-а върху него хвърлят вината за кражба на кактуси, спомня си брат му Радослав. Тогава от Ботаническата градина заявяват, че никога не са обвинявали служителя си в нещо подобно и "очевидно става дума за сериозно комуникативно недоразумение".

Галин е наказан и понижен от градинар в общ работник, с което работата му в оранжерията с любимите кактуси приключва. Отстраняването му се отразява зле на психическото му състояние и Галин получава едномесечен болничен. 

В писмено становище ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Герджиков заявява, че "става дума за трудово-правен спор, който не може да бъде подменян с аргументи за ощетяване на човек в неравностойно положение". Според Герджиков, дисциплинарното наказание уволнение е наложено след спазване на процедурата по Кодекса на труда, а ако Галин Радков го смята за неправомерно, следва да го обжалва по законов ред.

В предаването „Хоризонт до обед“ Капка Панайотова от Центъра за независим живот коментира, че подобно нещо не трябва да се случва на никого:

"Големият въпрос е дали да се обжалва, и това трябва вероятно Галин да го обсъди с адвокат, дали да се обжалва заповедта за уволнение по линия на дискриминация, т.е. чрез Закона за защита от дискриминация, или да се обжалва като неправомерно уволнение по Кодекса на труда, което би отишло в съда."

Аз не съм юрист и не мога да кажа, но познавам законите по същество, не като процедури, допълни Капка Панайотова: 

"На мен  ми се струва, че този казус конкретно е абсолютно достоен да влезе в съда и човекът да си поиска обезщетението, защото, ако казусът влезе в Комисията за защита от дискриминация и бъде разгледан като елемент на дискриминация, не съм сигурна дали човекът може да поиска обезщетение. Той според мен е неправомерно уволнен, не защото има увреждане, а защото просто целият казус е скалъпен с някакви други цели." 

Случаят е разгледан в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна