Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банско филм фест се посвещава на неговия основател и вдъхновител Петър Атанасов



Утре (21 ноември) в Банско започва фестивалът на планинарското и екстремното кино - Банско филм фест. 
Събитието се посвещава на неговия основател и вдъхновител Петър Атанасов, на чието име има учредена награда за сценарий.
"Петър беше вероятно най-скромният човек в България - с една огромна ерудиция, с нещата, които знаеше. Другото нещо, с което той се отличаваше, това е респектът към останалите - към тези, които са били, които са и които ще бъдат. И когато той си отиде, въпросите, които ми се задаваха - нали ще има фестивал и кога е фестивалът - това ни даде криле и мотивация, че това събитие трябва да продължава" - разказа съпругата на Петър Атанасов и мениджър на Банско филм фест Натали Петрова.
Част от програмата е рубриката "Памет". В нея ще бъдат отбелязани 40 години от първото българско изкачване по японската диретисима на Айгер, 20 години от българското изкачване по безименната кула на Транго, Пакистан, както и 50 години ски алпинизъм в България. А публиката ще може да се срещне с едни от най-успешните ни алпинисти.
Сред чуждестранните гости по традиция са световни звезди от областта на екстремните спортове: германецът Томас Хубер - един от най-големите съвременни катерачи, направил изкачвания по най-трудните скални стени в света; испанецът Урко Барандиаран, който е сред най-силните пара-катерачи в света; италианските алпинисти Марио Виелмо и Себастиано Валентини, които последни видяха Боян Петров под Шишапангма; екстремният скиор от Франция Фредерик Жентет; австриецът Матиас Майер – един от най-известните фрийрайдъри в света; д-р Волкер Шофел (Германия) – лекар към експедиции, с премиерни изкачвания в Малайзия и Тайланд.
Освен изложби, представяне на книги и презентации, програмата на фестивала включва 100 филма от над 30 държави, като на част от филмите тук ще бъде световната премиера. Чрез тях гостите ще могат да се пренесат на най-труднодостъпните и екзотични точки на планетата.
Подробности чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени