Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Гаврилова: С "Книговище" се опитваме да върнем у децата удоволствието от четенето

Снимка: Радио ВИДИН

Това, което се опитваме да направим с "Книговище" е да върнем у децата удоволствието от четенето, каза пред БНР Десислава Гаврилова – част от проекта "Книговище".

„Именно четенето на неща, които децата сами избират – не задължителната литература, която често отблъсква децата. С "Книговище" също се опитваме да направим също четенето престижно и приятно занимателно удоволствие. Не се опитваме да противопоставим това, което децата днес масово обичат – да играят на електронни игри, на четенето като едно аналогово занимание. Опитваме се да свържем двете неща, като създаваме възможност децата да играят на една игра - "Книговище", условието за която обаче е да си прочел едни книги и да си ги разбрал“.

Гаврилова цитира изследване на „Пиза“ от 2016 г., според което 42% от 15-годишните деца в България са функционално неграмотни. Те могат да прочетат един текст, но не могат да го осмислят, добави тя.

Идеята е след като успешно стартира платформата, всяка година в нея да бъдат вкарвани новоизлезлите детски книги с въпросници, посочи още Гаврилова. По думите ѝ се предвижда и възможност децата, заедно с родител или учител, да предлагат въпросници.

В понеделник ще бъде пусната демо версията и всеки ще може да изпробва „Книговище“, обяви още Десислава Гаврилова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна