Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прогнози на носителите на наградата "Джон Атанасов"

Тодор Колев: Сегашното образование е поточна линия, водеща към пропаст

В бъдещия свят няма да има служители, а роботовладелците ще обезсмислят институциите

Тодор Колев
Снимка: Личен архив

Обществото на бъдещето ще бъде прозрачно, стъпило здраво върху технологията, автономно и самоуправляващо се. В това е убеден Тодор Колев, който е сред тазгодишните носители на наградата „Джон Атанасов“.

Колев е част от „Комрад Кооператив”, организация от софтуерни разработчици, която работи в областта на блокчейн и изкуственият интелект. 

Как децентрализирана мрежа за обучение на изкуствен интелект ще повлияе на обществените структури и организации? Проектът на Тодор Колев Wetonomy е платформа за създаване на децентрализирани автономни организации.

Свят без служители

„Има един голям проблем в света – всичко се автоматизира. И това не е като предишните пъти, когато работата се е автоматизирала с тока, парната машина, двигатели, такива неща. Този път се автоматизира когнитивната работа на хората. Няма нещо, в което в бъдеще човек да бъде по-добър от машините относно вършене на работа. В бъдеще аз не виждам свят, в който има служители“, прогнозира Колев в поредицата на „Хоризонт“ - „Разкодирано“.

В бъдещия свят на технологии, които дават неимоверни ресурси, някои ще бъдат полубогове, други – излишни за икономиката, чертае образа на утрешния ден Тодор Колев. По думите му, няма да ги има типичните отношения работодател – работник.

Роботовладелци и излишни хора

„Ще има една класа роботовладелци и една класа излишни хора. Каквото и да стане, ще се стигне до там. Така че искам да помогна да се изгради това общество, да дам началото на едно такова общество.“

И понеже роботовладелците ще са толкова силни, институциите в тяхната традиционна форма и роля също няма да бъдат същите. Докато сега се обръщаме към институция, за да питаме нещо или да бъдем овластени да направим нещо, с блокчейн „можем да постигнем източник на истина, който не зависи от нищо“, допълва Колев.

Некорумпирани институции

„Ще съществуват само институции, които не могат да бъдат корумпирани, а институция, която не може да бъде корумпирана, е изцяло автоматична институция, където няма място, което може да бъде корумпирано.“

Тодор Колев е категоричен, че разделението на хора, неизползващи технологии и такива, които ги използват, ще започне да се случва, а футуристите твърдят, че това ще доведе до нов вид – не хомо сапиенс, а хомо деус – богоподобен човек.

Към тези концепции Тодор Колев добавя и разработката за децентрализирана мрежа за обучение на изкуствен интелект. По думите му, това е необходимо, защото към момента само големите компании имат парите и ресурсите да развиват изкуствения интелект. 

Децентрализацията

„От 2017-а имаме тип изкуствен интелект, който е изкуствен интелект, който прави изкуствен интелект. Хората вече не са най-добрите създатели на изкуствен интелект. Той се самосъздава и самоусъвършенства. Гугъл, големите компании правят системи, които създават изкуствен интелект. Те го правят в техните централизирани data центрове. Ние искаме да създадем система, която позволява това да е децентрализирано – хората да притежават изкуствения интелект, който бива трениран и създаван“, подчертава Колев.

Светът на свободните хора

Той е убеден, че когато сами си изтренираме изкуствения интелект, няма да сме зависими от корпорациите, които го правят. А това ще доведе до „един свят от хора, които са фундаментално свободни“.

И всичко това ще се случи до 10-15 години, прогнозира Тодор Колев от Комрад Кооператив“. Затова той и съмишлениците му искат да са на гребена на вълната, поставяйки и България в потока на новите технологии. 

На световно ниво

„София се превръща в доста интересна Силициева долина. София си се развива от много години. Ние просто участваме в тази екосистема. Нашите проекти и други интересни проекти тепърва ще покажат, че в България стават неща на световно ниво.“

Не е важно дали човек ползва или създава технология. Важното е да участва в тази технологична икономика, уточнява Тодор Колев. „Както преди е имало аристократичен елит, след това капиталистически елит, смятам, че бъдещият елит ще е смесица от капиталистически и инженерен елит.“

Според Колев основните въпроси са три – аз кой съм, кои са другите и какво се случва в света.

Сегашните ученици няма да работят?

„Учениците, които сега в момента учат, трябва да знаят, че най-вероятно няма да работят. Не просто защото има проблем с тях, а защото икономиката няма да има нужда от служители. Така че цялата концепция „Аз уча, за да работя“ е излишна. Аз уча, за да знам. И това е много голяма грешка на образованието в момента. То е създадено за хора на поточните линии. Но самото образование е такава поточна линия. То ти казва: научи 1, 2, 3, защото трябва, а не защото искаш.“

Краят на поточната линия е счупен, той води в пропаст, предупреждава специалистът. Любимият му слайд в презентациите е този, който задава въпроса – какво ще правиш, ако няма какво да правиш? „И хората, които ще оцелеят в бъдеще, са хората, които много добре могат да си отговорят на този въпрос.“

Обучение у дома

Голяма част от хората, които работят при Колев, са т.нар. home скулъри, обучаващи се у дома. И той отчита, че средностатистически са по-добри от тези с най-добри постижения, излизащи от училище. „И това са хора, които имат съвсем различен поглед към света. Те виждат свят, пълен с възможности, а не свят, пълен с ограничения и правила“, подчертава отличеният с „Джон Атанасов“ Тодор Колев.  

Как ще изглежда бъдещето слушайте и в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени