Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благой Иванов: "Медена земя" ще вземе "Оскар" за документален филм

Благой Иванов
Снимка: Иван Русланов

Кинокритикът Благой Иванов прогнозира, че "Медена земя" ще вземе "Оскар" за документален филм, а за чуждоезичен статуетката ще е за "Паразит".

В предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" Иванов коментира двете номинации на македонския филм "Медена земя" на Тамала Котевска и Любомир Стефанов:

"За мен е изненада, че е номиниран за най-добър чуждоезичен филм, но не е изненада номинацията му за документален. Той наистина е прекрасен документален филм".

Кадър от филма „Медена земя“

По думите му във филма има екзотика, каквато е показаната култура на пчеларството: "В същото време той е интимен филм, въпреки че темата има глобален ефект. Има регионална специфика в него".

"Няма големи изненади. На мен някои неща ми липсват, но преобладаващо селекцията е удовлетворяваща", каза пред БНР кинокритикът във връзка с номинираните филми за "Оскар". Той посочи, че в повечето от филмите има много кино и много драматургия.

"Когато видиш една такава селекция, разбираш, че в Америка се прави качествено кино, независимо дали говорим за комерсиално, или за по-ъндърграунд неща", коментира Иванов и добави, че затова често дава съвет на българските кинодейци да си водят записки, защото много често се твърди "колко тъпо е американското кино". По думите на кинокритика Холивуд по дефиниция е комерсиален.

Според него фаворит е "Жокера", който има 11 номинации.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Благой Иванов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна