Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Примиера в Народния театър "Иван Вазов"

Диана Добрева: „Синът“ провокира с въпроси и истини, действа катарзисно

4
Снимка: nationaltheatre.bg

„Синът“ от Флориан Зелер е новият хитов спектакъл в афиша на Народния театър "Иван Вазов" и първият за 2020 г. Негов режисьор е Диана Добрева, която преди това постави „Бащата“ на първата ни сцена.

„Синът“ е третата част от трилогията на известния френски драматург, започнала през 2012 г. с „Майката“.

Премиерата на постановката бележи и завръщането на Захари Бахаров на сцената на Народния театър. Заедно с него ще видим Теодора Духовникова и Владимир Пенев, които участват и в „Бащата“, както и младите актьори Анета Иванова и Александър Тонев.

„Притихнала. Без думи. Благодаря ви! Театърът може да спасява". Това  написа в личния си профил във фейсбук след премиерата на „Синът“ Диана Добрева. А вълнението като че ли тепърва започва за този спектакъл.

В целия цивилизационен вихър, в който сме попаднали, човекът като че е започнал да се губи. Това е и тема на „Синът“ – обясни пред Радио София Диана Добрева. – Може ли човек, разчитайки само на собствената си воля, да спаси друг, освен себе си?

Театърът може да спасява като задава правилните въпроси, най-вече като ни обръща навътре към себе си.

Чувството за истина, с което публиката излиза след представлението, действа много катарзисно. Целта ни беше да постигнем истински живот на сцената. Може би затова и мнозина го сравняват с кино.

Спектакълът третира и въпроси, свързани със семейните отношения и ценности, любовта, децата, собствените желания и спасението, усилието ни да бъдем щастливи.

Следващите представления на „Синът“ са на 23, 28 и 31 януари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна