Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисия ще изготви наредба за създаване на фонд в подкрепа на видинската болница

Снимка: Радио Видин

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града, на която мажоритарен собственик е държавата. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването му.  Според ръководството на единственото за цялата област болница,  проблемите са кадрови. Заради напуснали лекари преди седмици, за дни спря приемът на пациенти в неврологията и тогава от БСП инициираха извънредното заседание. Подчертаха, че подписката им е подкрепена и от други общински съветници. Ръководителят на  областната организация Димитър Велков в декларация на партийната група настоя за незабавна ревизия на здравната политика за видинска област. Призова за разграничение от партийни пристрастия:

"Искането за запазване на здравеопазването в областта не носи цвета на политическа партия.То е надпартийно и сме убедени, че политическите групи ще забравят за програмните си различия и ще се обединят около каузата МБАЛ "Св. Петка", за да остане основен стълб на здравеопазването в региона, защото здравеопазването не е супермаркет и здравето не е стока."  

За мъдри политически решения за всички държавни болници в областните центрове апелира кметът Цветан Ценков, който също е и лекар:

"Да се вземат мъдри политически решения, които касаят всичките 30 окръжни болници. Те са гръбнака на българското здравеопазване и те са, разбира се,от особен приоритет за националната сигурност на държавата."

След близо три часа и половина дебат по темата,  общинските съветници във Видин гласуваха единодушно за създаване на временна комисия, която до края на месеца да изготви нормативна уредба за създаването на фонд или фондация за да се подпомогне единствената болница в областта. Преди приемането на бюджета, Общинският съвет ще се събере отново извънредно, за да гласува наредбата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна