Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

23-то място за Лари Луполоувър на европейското в Грац, шампион е Дмитрий Алиев

Дмитрий Алиев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След седем годишно господство на Хавиер Фернандес, Русия отново има европейски шампион във фигурното пързаляне при мъжете. За последно руски фигурист спечели титлата от шампионат на Стария континент през 2012 година, когато шампион стана легендата Евгений Плюченко.

Сега на първенството в Грац на най-високото стъпало на почетната стълбичка се качи Дмитрий Алиев. 20-годишният възпитаник на Евгени Рукавицин, които беше втори след кратката програма, представи страхотна волна и получи оценка 184.66 точки. Така той събра сбор от 272.89 точки и стигна до първа европейска титла в кариерата си. Шампионът на Русия има и сребърно отличие от шампионата на Стария континент през 2018 година в Москва. Двете оценки са личен рекорд в кариерата на Алиев.

"Безумно съм щастлив, изпитвам невероятна радост. Днес е велик ден за руското мъжко фигурно пързаляне. Но първо той е такъв и за мен, това е победа над самия себе си и най-щастливият ден в моята кариера. Благодарение на такива победи ставаш уверен и вярваш в способностите си", коментира победителят.


Второто място с 246.74 точки зае друг представител на Русия Артур Даниелян, който падна след изпълнение на троен лутц и не успя да приземи чисто троен аксел. За 16-годишния Даниелян това е дебют на европейско първенство.

 "Най-сложното за мен беше да се подготвя психически. Не мислех за места, а само исках да покажа чиста програма, стабилното, да не падна, но се случи. За момента това е моят най-голям успех в кариерата при първото ми международно състезание за мъже", каза Даниелян след състезанието.

Исторически бронз спечели Морис Квителашвили със сбор от 246.71 точки. Грузинецът, който е роден в Москва се подготвя при Етери Тутбуридзе.

 17-годишният италианец Даниел Грасъл направи впечатляващо представяне, като изпълни три четворни скока, получи втора оценка за волната си програма и малко не му достигна да вземе медал. Завърши четвърти с 244.88 точки.


Лидерът след кратката програма Михал Брезина (Чехия) се провали във волната програма, след като падна два пъти в началото на съчетанието си, зае 11-о място във волната програма и седмо в крайното класиране.

Шампионът на България Лари Луполоувър завърши на 23-о място в подреждането със сбор от 177.26 точки. Роденият в САЩ фигурист беше 16-и след кратката програма, но зае последното място във волната със 106.90 точки (44.62 точки за технически елементи, 63.28 точки за компоненти на програмата и 1.00 наказателна точка). Луполоувър падна още след първия си скок четворен лутц, след което загуби концентрация и не успя да покаже програмата си на ниво.


По-късно днес европейското първенство продължава с кратката програма при жените с участието на българката Александра Фейгин и с волната програма при спортните двойки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна