Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика от крайните квартали

Снимка: muzikaotkrainitekvartali.com

Неопределен, така описват жанра на пълнометражния филм „Музика от крайните квартали“ Петър Петков и Александър Гогов. Причината е, че такъв филм до този момент у нас не е правен. 55 интервюта с хората, преживели, а и създали хип-хоп културата у нас, архивни кадри, възстановки и още похвати, които авторите не издават, се преплитат във филма, който разказва неразказаната историята на българската хип-хоп сцена. Той проследява хронологично етапите на този социален феномен.

В „Музика от крайните квартали“ са представени хората, които правят първите стъпки към хип-хопа в България – пионерите, проправили пътя на рап музиката, рапърите от първата и втората хип-хоп вълна у нас. Всичко започва от ентусиазма и желанието на първите и продължава с бизнес модела на вторите.

Петър Петков – продуцент, режисьор и оператор, и Александър Гогов – изпълнителен продуцент на „Музика от крайните квартали“, разказват за историята и звученето на българския хип-хоп, който е повлиян от обстоятелствата в държавата. Американската вълна, пресъздадена от хората, които живеят под комунистически режим. Как се видоизменя рап музиката у нас и защо имаме нужда от филм като „Музика от крайните квартали“, който е не само за тези, които обичат хип-хопа, но и за тези, които са далеч от него, разказват гостите на „Време и половина“.

В звуковия файл можете да чуете още: „Проблеми“ – песента на AVI MC, създадена още през 1988 година, „Амнистия“ на група „Амнистия“ и „Хип-хоп танца на мода“ на „Динамик“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна