Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Миналото, начин на употреба

Снимка: nuancegallery.bg

Галерия „Нюанс“ продължава своята политика да представя всяка година и една представителна изложба на млади автори не само като идея за подкрепа, но преди всичко тези бъдещи артисти да видят своите произведения в пространството на галерия, да ги съизмерят с работите на своите колеги.

Такъв проект е изложбата „Миналото. Начин на употреба“, като резултат от конкурса за млади български художници. Конкурсът дава възможност на публиката да проследи работата на познати или да се срещне с непознати имена, като една творческа инвестиция за бъдеща работа с галерията. За трети път се провежда тази инициатива, като за това издание са участвали 140 автори, а сред тях – както казват галеристите – са избрани 23 финалисти.

Тази тема е предизвикателство за младите, защото те не са толкова обременени от миналото, от предходните събития, от желанието да обръщат поглед назад. Всички произведения в селекцията – чрез абстрактни или буквални похвати – третират заглавната тема, намират отговори и задават въпроси относно влиянието на миналото в настоящето и бъдещето.

Обикновено се присъждат три награди. В интервюто ще чуете техните имена. Ето и някои от другите селектирани – като Адела Горанова, Георги Маринов, Калия Калъчева, Юлиян Станкулов, Харито Асумани и други. Даже има 15-годишна участничка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна