Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачанската регионална библиотека работи само онлайн

Снимка: БГНЕС

Най-голямата библиотека във Врачанска област е с нов режим на работа. Временно е преустановено заемането на книги от читателите, а срокът за връщане на вече взетите книги се удължава автоматично до подновяването на дейността на библиотеката.

Така ни дадоха стимул да потърсим нови начини за общуване, като използваме силата на новите технологии, каза пред „Хоризонт“ директорът на Регионалната библиотека „Христо Ботев“ Силвия Врачовска.

Сега най-ценните инструменти за работа на библиотекарите в момента са сайтът на библиотеката, профилът й в една от най-популярните социални мрежи и сайтът с дигитални архиви „Карта на времето“, където са публикувани над 1500 истории и  ретрофотографии.

„Информацията е от всички населени места в област Враца. Ежедневно публикуваме избрана история на нашата Фейсбук страница. Снимки се публикуват главно в страницата ни „Карта на времето“ в Инстаграм“, уточни Силвия Врачовска.

Чрез имейла на библиотеката може да се търси специализирана информация, например от студенти и ученици по конкретни теми. „Ще бъде насочен към съответния библиотечен специалист за подготвяне и в кратки срокове ще му върнем необходимата информация“, уверява Врачовска.

Регионалната библиотека е започнала и инициатива със сайта „Аз чета“ за онлайн представяния на автори. Днес, в Международния ден на детската книга, виртуално ще гостува авторката на „Мотовете“ Радостина Николова. „Срещата ще бъде в 15 часа и единственото, което трябва да направят потребителите, е да са на линия във Фейсбук“, покани читателите библиотечният директор.

Онлайн разговорът е част от инициативата "Вкъщи съм и чета", организирана от екипа на "Аз чета".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна