Eмисия новини
от 12.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Страхът от коронавирус може да срине първичната помощ заради масовия отлив на пациенти

Общопрактикуващите лекари сами се снабдяват с предпазни средства

Д-р Емил Миленков
Снимка: Личен архив

Пациенти с различни заболявания масово не търсят лекарска помощ, защото се страхуват да не се заразят с коронавирус. За това алармираха от Сдружението на общопрактикуващите лекари във Враца. Страхът от коронавирус може да срине първичната помощ заради масовия отлив на пациенти.

"То не само при нас, но и в повечето здравни заведения - отливът на пациенти, които се страхуват от тази ситуация, което довежда до други последици, тъй като не само коронавирусът е състояние, което подлежи на лекарски контрол. Има и много други хронични заболявания", коментира д-р Емил Миленков, председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари във Враца.

Д-р Миленков призова пациентите, които имат здравословни проблеми, да потърсят личния си лекар по телефона, за да получат указания.

Личните лекари също търпят финансови загуби от ограниченията заради разпространението на коронавируса.

"Ние също търпим загуби, както и фирмите, които са спрели производство. При нас липсата на възможност за провеждане на профилактични прегледи, имунизации на децата и други дейности води до спад и на нашите приходи. Този месец може да се компенсира по някакъв начин, но следващите, ако продължи малко по-дълго време, нещата ще станат много сериозни и може някоя практика да стигне дори и до закриване", предупреди лекарят.

Освен медицинските специалисти от спешната помощ, личните лекари също са на предния фронт.

"Досега бяхме някак си на втора линия оставени - не се коментираше за нашите условия на работа, тъй като ние сме изправени в пряк контакт с пристигащите от чужбина наши съграждани, които се прибират от ендемични райони", изтъкна д-р Емил Миленков.

Засега личните лекари не получават предпазни средства.

"Оставени сме, както се казва, на произвола на съдбата - сами да си доставяме маски, ръкавици, шлемове, дезинфекционни разтвори, докато на други учреждения и здравни заведения им се дават директно -  дали от министерство, дали по друга линия, нямам представа, но време е вече и на нас да се обърне внимание."

Според д-р Емил Миленков и личните лекари трябва да бъдат включени в по-масовия скрининг на хората от рискови групи на първа линия.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от