Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радичковият „Водолей” влиза в домовете с онлайн изпълнение

Йордан Радичков - внук: В книгата е събрано най-смешното за нашия свят

Йордан Радичков - внук
Снимка: Ани Петрова, БНР

В дигитализирана арт реалност утре в 17 часа в рамките на инициативата „Петък точно в 5” актьорът Китодар Тодоров ще представи в клип етюди от книгата "Водолей" на Йордан Радичков.

В самата книга откриваме радичковско намигане към реалността и мислите на човека, какво се случва в нашия свят, смята внукът на писателя, който носи неговото име - Йордан Радичков – младши. Той дава пример с разказа „Убий мухата”, описващ колко е трудно да убиеш муха, когато не е в кухнята на масата, а в главата ти.

„Имаме малко повече време, което можем да преценим как да го прекараме и все повече хора, по мои наблюдения, се обръщат към домашните си библиотеки”, каза внукът на писателя в предаването "Хоризонт до обед".

Определят „Водолей” като най-смешната книга на Йордан Радичков. Внукът му, направил много до момента за опазване на живата памет за класика, е съгласен с това определение.

Това наистина е най-смешната книга. Разказите са толкова абсурдни, изпълнени с хумор, много фантастични. Във всеки един от тях присъства тая прекрасна ирония, която намираме в огромна част от творбите на автора, но тук е толкова концентрирана. Като че ли е нарочно събрал може би всичко най-смешно, което е имал да каже за нашия свят. Винаги с една закачка, с една провокация за критическо мислене за всичко, което ни заобикаля.”

Радичков – внук е почитател на комедийния талант на Китодар Тодоров, който ще представи онлайн „Водолей”. Казва, че „той е доста близък и на абсурдизма и гротеската в комедията и хумора на Йордан Радичков” и допълва, че това е „едно прекрасно и много натурално приятелство между актьор и текст”.

„Аз съм виждал човек, нищо човек, една педя дребосъче, а простотията му голяма колкото черква. Върви той под ръка със своята черква, като върви, задръства цялата улица, но никак не му мига окото. Мигар на човек с такава огромна простотия може да му мигне окото! Ще те прегази и ще си замине, без дори да те забележи!“ - пише Йордан Радичков във "Водолей".

Книгата се появява за първи път през 1967 г. Сега е отпечатана в ново издание, но поради ограниченията и затруднения достъп до складовете все още не е на книжния пазар. 

„Книгата седи отпечатана. В момента правим всичко възможно да разпратим книгата до всички, които са направили своята предварителна поръчка”, изтъкна Йордан Радичков - внук.

Как може да се спори с ламя и други любопитни детайли чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени