Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Серия онлайн концерти на проф. Венцеслав Николов

Проф. Венцеслав Николов
Снимка: БГНЕС

Първият опит на нашия известен виолончелист беше на 14 април, а в програмата бяха включени творби на Йохан Себастиан Бах и Сергей Прокофиев. „Това беше успешен експеримент и поискахме да го повторим“ – казва той.

Общо хората, които са се включили в излъчването, са били 4500, а постоянните зрители са били 200. Следващото събитие, организирано от Сити Марк арт център, е концертът на пианистката Милена Моллова, която за 80-годишнината си направи и своя първи онлайн концерт. Сред творбите беше и „Für Elise“ на Бетовен, пиесата, изпълнена от нея и на първия ѝ концерт още като шестгодишна.

Излъчванията по интернет продължават на 15 май. Венцеслав Николов и Евгений Желязков ще представят песенния цикъл „Зимен път“ на Франц Шуберт. Двамата вече са изпълнявали творбата преди време на концерт в Националната художествена галерия.

Концерт ще има и на 9 юни. „Отдавна исках да направим този концерт с много известния ни пианист Людмил Ангелов“ – споделя виолончелистът. Ще изпълнят кратки пиеси, обикновено определяни като бисови. За този път програмата е определена, но по време на излъчването слушателите ще могат да коментират, а защо не и да предлагат още произведения, които да бъдат представени на следващ концерт.

Онлайн излъчванията са безплатни, но има и опция за закупуване на билет на различна цена, за да се подпомогнат екипите и музикантите, които са ангажирани с тези събития.

В звуковия файл чуйте разговора с проф. Венцеслав Николов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна