Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кирил Манолов, Музикант на годината 2019: Благодарен съм, че мога да усетя любовта на публиката!

Музикант на годината 2019 - кого избраха слушателите на БНР в 29-ата поред национална анкета на предаването "Алегро виваче":

Първо малко статистика:

През месеците януари и февруари бяха събрани общо над 5000 гласа, от които валидни - 4382. Предложенията за “Музикант на годината” бяха 69, за “Ансамбъл на годината” - 16, а за “Музикален проект на годината” - 9. Подробен списък можете да видите по всяко време в групата Allegro Vivace по Хоризонт във Фейсбук. Своеобразна надпревара за титлата имаше почти през цялото време, но накрая една ярка личност надделя!

С най-голям брой гласове титлата "Музикант на 2019 година" спечели баритонът Кирил Манолов!

Кирил Манолов като Фалстаф в спектакъл с диригент Рикардо МутиКариерата на Кирил Манолов е в истински разцвет - той пее по световните оперни и фестивални сцени, канен е от престижни театри и работи с изключителни диригенти и певци. Радостното е, че още през 2015 г. прави студийни записи със Симфоничния оркестър на БНР, дирижирани от маестро Григор Паликаров, а именно през 2015-а Кирил Манолов е поканен от маестро Рикардо Мути да пее партията на сър Джон Фалстаф в операта „Фалстаф“ от Верди в рамките на престижния фестивал в Равена и в Овиедо.

Новият носител на приза "Музикант на годината" за 2019-а е софиянец. Като дете пее в младежката формация на хор „Гусла“ и там гласовите му дадености не остават незабелязани. Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където попада по съвет на проф. Павел Герджиков - видният наш педагог чува Манолов, когато кандидатства специалност Музикална педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и направо му казва: "Момче, ти не си за тук!" И така Герджиков дава насока и става ментор на младия баритон, а в Музикалната академия негов преподавател е проф. Илка Попова. По-късно следа в неговото израстване оставят и басът Никола Гюзелев, и проф. Оливера Миакович във Виена, и не на последно място - изключителната наша пианистка и акомпанятор Вяра Шуперлиева - високоценен специалист по вокална подготовка. Оттук нататък следва много работа, покани и успехи - първо е Хърватия, после Германия, отварят му вратите и в Италия...

Мариана Панова и Кирил МаноловИ така стигаме до деня, в който екипът на "Алегро виваче" се срещна с Кирил Манолов, за да му честити наградата "Музикант на годината 2019". И неслучайно избраната дата беше 11 май, защото това е Денят на светите братя Кирил и Методий - именият ден на нашия гост.

„Не си спомням да е имало друга година, в която да съм пял толкова на българска сцена. Много се радвам и благодаря на публиката, че оцени старанието ми. Изборът на слушателите в тази анкета за мен е най-ценното нещо, защото, колкото и клиширано да звучи, ние работим за публиката. Тя е най-важното нещо, което имаме и аз съм много щастлив, че хората ме избраха за „Музикант на годината“!“ - сподели вълнението си певецът.

Чуйте интервюто с Кирил Манолов и негови изпълнения в звуковия файл.

Имената на наградените в останалите категории вижте тук.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от