Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юношите у нас – на първите места по пиене и пушене

Снимка: Rawpixel

Българските юноши са на първите места по тютюнопушене, употреба на алкохол и канабис и ранен старт на сексуалния живот. Това показва докладът "На фокус: здравето и благополучието на юношите", публикуван днес от Регионалния офис на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, съобщиха от Представителството на СЗО за България.

В доклада са събрани данни за физическото здраве, социалните отношения и психичното благополучие на 227 441 ученици на възраст 11, 13 и 15 години от 45 държави. Представени са резултати от изследването, което се провежда на всеки 4 години. Според този невесел доклад сме на първо място по ранна употреба на алкохол сред 11-13-годишните.

България е на второ място и откъм процент на 15-годишните, които са правили секс. 

Къде се къса нишката и къде е мостът между "всичко започва в семейството" и "за да се отгледа дете, е нужно цяло село". Иначе казано, защо допускаме като родители и като общество подобни плашещи тенденции? 

Защото сякаш останалите цифри не са достатъчни, но се нареждаме и на челни места по липса на подкрепа от семейството.

В звуковите файлове можете да чуете мненията на Михаил Околийски, представител на СЗО в България, Светлана Велкова, клиничен психолог, работещ със зависим младежи, Радосвета Стаменкова от Асоциацията по семейно планиране, както и анкета сред тийнейджъри, разхождащи се по столичната "Витошка".

Експертите са единодушни в едно: "Не се колебайте да говорите с децата за всичко, което ви притеснява, и да търсите подкрепа отвън."

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени