Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-мащабният портрет на Левски - на фасадата на врачанско училище

Стенописът е дело на графити артиста Станислав Трифонов - Насимо

Снимка: Ива Антонова

В края на следващата седмица, в деня на рождението на Васил Левски - 18 юли, иновативното училище във Враца, което носи името на Апостола, ще посрещне патронния си празник на специално място. Върху фасадата на един от училищните входове вече има огромен стенопис на Левски. 
Творбата е с размер около 50 кв. м. и е дело на световноизвестния български художник Станислав Трифонов - Насимо. Той е автор на графити. Най-мащабният портрет на Левски, правен досега у нас, е бил готов за три дни. Използвани са различни графити техники.

„Самият факт, че Насимо се съгласи да бъде художникът, който да остави едно наистина сериозно произведение на този вид изкуство в нашия град, за всички нас, за децата на Враца, за училището и в крайна сметка за всички българи означава, че изборът на художника не е случаен и той неслучайно ни е избрал нас", разказа в предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ директорът на училището Румен Петков, който благодари от сърце за труда, заплатен с "наистина изключително скромни средства".

За монументалното изображение артистът е получил символичен хонорар като израз на признателността му към Апостола на свободата. Макар и скромни, средствата са събирани от благотворителни изложби, организирани от възпитаниците на училището.

„За Левски той направи уникален жест. И аз съм безкрайно щастлив и горд, с моите колеги, че Враца разполага с най-големия портрет в страната на Левски и то на фасадата на едно българско иновативно училище в подножието на Врачанския балкан“, посочи още Петков.
Целия репортаж на Ива Антонова чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна