Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето принадлежи на по-бутиковия и алтернативен туризъм

Набира популярност туризмът, насочен към преживявания

Родопското село Широка лъка
Снимка: БГНЕС

На фона на кризата, която Covid-19 създаде в туристическия бранш, алтернативният туризъм може да дръпне напред целия сектор. В момента и туристите, и бизнесът, трябва да се насочат в тази посока - да предлагат малко по-бутикови места за настаняване, да има по-лично отношение и по-висока хигиена, защото в хората са притеснени. 

“След като бяха затворени вкъщи, хората имат по-голяма нужда от досег с природата. Малките места за настаняване - семейни хотелчета и къщи за гости, които са в селата и в планинските райони, в момента могат да се възползват от това, да се покажат, че ги има и да посрещат туристи, които да оценят техния продукт”, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ).

Алтернативният туризъм е насочен към преживявания. “Да преживееш мястото, да усетиш местните хора, бита им, културата, да посетите автентични места - това е алтернативният туризъм”, обясни още Елеонора Йосифова. 

157 емоционални туристически места в България е инициатива с идеална цел на Сдружение единен туризъм, в партньорство с Travel Academy, която цели да популяризира малко известни или слабо посещаеми места в България, чрез които да бъде подчертана важната роля на туризма, чрез преживявания.

Идеята за проекта възниква тази година, когато се навършват точно 157 г. от рождението на писателя Алеко Константинов - страстен пътешественик и основател на туристическото движение в България, и вдъхновител на проекта. Точно затова са избрани и 157 емоционални туристически места, казва създателят на инициативата Антон Пенев.

Всеки има право да направи една своя номинация. Разбира се, ще се разчита основно на местните общества в т.ч. кметства, наместници, уредници, журналисти и/или обикновени граждани, които имат отношение към своето родно място и не само.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна