Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна академия търси талантливи деца

Снимка: НХА

Днес за единадесети път Националната художествена академия ще отвори вратите си за най-малките художници на столицата и ще се превърне в пъстра детска академия. През целия август децата ще творят под ръководството и грижите на студенти и преподаватели от Националната художествена академия. В последните дни на месеца ще бъде подредена финалната изложба в галерия „Академия“. Всички деца ще получат и академични дипломи.

Пандемията от коронавирус е породила голямо колебание сред организаторите дали изобщо да се проведе традиционната вече академия, но е надделяло това, че децата очакват с трепет да се проведат заниманията, обясни пред "Хоризонт" Мария Ландова, ръководител на проекта.

"Децата, които сега ги посрещаме в ателиетата, са с абсолютно съзнание, вече са свикнали, носят си маските, носят си гелчето в раничките и с голямо търпение започват да работят, вече работят. В първата част на хепънинга правят маски."

Тази година организаторите на летните занимания ще работят по програмата "Културно наследство" на Националния фонд "Култура". Ще има занимания за културното наследство на София.

"Ще имаме ателие по мозайка, с което ще се правят интерпретации по римските мозайки. Ще имаме ателие по керамика, където ще се правят интерпретации по монолитна керамика, каквато голяма сбирка има в Археологическия музей", допълни Ландова.

Една от целите на лятната Академията е да се открият талантливи деца, които да се ориентират към професията художник, но по-голямата цел е да се приобщят децата към изкуството и творчеството. Заниманията за деца ще се провеждат до края на август на улица „Шипка“ 1.

Интервюто на Валерия Николова с Мария Ландова можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна