Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София ДокуMентал фест с фокус Украйна в Чешкия център

Кадър от филма „Земята е синя като портокал“ на Ирина Цилик, който ще се излъчи на 8 март от 18 часа
Снимка: стоп кадър YouTube

Специална селекция от филмите на „София ДокуMентал“ този път е посветена на Украйна. „Последните събития там върнаха войната в Европа и поставят света пред невиждана криза, свързана с неговата сигурност. Организаторите от Балканския документален център, фондация „Конрад Аденауер“ и Чешкия център работят от години за силно гражданско общество и това се превърна в общ проект чрез фестивала „София ДокуМентал“ – каза за „Артефир“ създателят на фестивала и филмов продуцент Мартичка Божилова и добави:


„За да изразим своята солидарност с Украйна, тазгодишното издание на феста, който започва на 8 март, ще се проведе с подкрепата на Посолството на Чешката република в София и Посолството на Украйна в България, под мотото „Каква сила има изкуството по време на война?“.

Ще бъдат представени филми от селекцията на „София ДокуМентал“, свързани с конфликта в Украйна и последиците върху обикновените хора. Прожекциите ще бъдат в Чешкия център в София, а входът е свободен. Всеки зрител ще може да остави дарение, което ще бъде предоставено на БЧК в подкрепа на бежанците.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна