Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Citigroup повиши леко прогнозата си за растежа на световната икономика до 2,2%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономистите на голямата американска банка Citigroup повишиха леко прогнозата си за глобалния растеж и вече очакват "по-малко твърдо" приземяване, но все още очакват световната икономика да нарасне през 2023 г. с най-бавен темп от 40 години насам, съобщава Ройтерс.

Citi вижда забавяне на глобалния растеж тази година до около 2,2%, което е с 0,25% повече от предишната оценка на американския кредитор в резултат на подобряващите се макроикономически тенденции, посочват икономистите на банката, водени от Нейтън Шийтс.

Citigroup заяви, че по-предпазливият й песимизъм се дължи на по-силните и по-ясни икономически перспективи пред Китай спрямо предишните прогнози, очакваната стагнация в еврозоната за разлика от прогнозираното преди това икономическо свиване (рецесия) и устойчивото представяне на Съединените щати.

Банката обаче каза, че упорито високата инфлация по света може да спре икономическия растежа.

"Според нашите изчисления глобалната обща инфлация все още се движи някъде в диапазона 6-7%, което доста над целите на централните банки", отбеляза Шийтс.

Подобно на прогнозите на Bank of America и Goldman Sachs ot миналата седмица, и Citigroup очаква, че Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите на три пъти тази година, като те ще надхвърлят 5%.

"Изглежда, че 2023 г. ще бъде годината, през която ефектите от този цикъл на затягане (повишаване) на лихвите ще се проявят по-цялостно", се отбелязва в анализа на Citigroup.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна