Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да преборим есенната депресия?

| Интервю
Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

За външните и вътрешните причинители на клиничните форми на потиснатост и за есенната депресия в ефира на "Нашият ден" разказва Веселина Паскалева, преподавател на специалисти по психично здраве и участник в платформата ifightdepression.com

Депресията засяга не само ума или мозъка, а цялото тяло. Това се отразява на начина, по който човек яде, спи, по който се чувства и възприема света около себе си. Мисли. Обикновено това е непреминаващо, нормално умствено състояние и то не е нито признак на лична слабост, нито състояние, от което човек може да "измъкне".

Тя допълва, че до голяма степен това е притеснението, всеки си мисли, че депресията по някакъв начин може да бъде слабост на характера и по този начин те ще си признае собствени липси. 

"Човек страда в депресивен епизод. За това е важно никой да не се оставя в това страдание, тъй като депресията може да бъде излекувана“, казва Веселина Паскалева. 

Достъпът до услуги, свързани с психичното здраве в страната, е леко затруднен, тъй терапията се заплаща все още индивидуално.

Винаги физическата активност може да помогне за подобряване на състоянието, защото при физически упражнения се освобождават определени хормони, които при депресията липсват. 

Българският червен кръст има Контактен център за психосоциална и психологична подкрепа

На телефон 080011466 всеки нуждаещ се може да получи безплатна професионална помощ, оказана от обучени професионалисти

Повече от 100 психолози, доброволци на организацията са до най-уязвимите лица в случай на бедствия и кризи от различен характер. 

Чуйте подробности в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна