Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест срещу новоизбрания директор на областната болница във Враца

| Репортаж
Снимка: Ива Антонова

За днес в 13:30 часа е планиран протест против поредното министерско назначение в Многопрофилната болница за активно лечение "Христо Ботев" във Враца. Недоволството е срещу единствения кандидат, който спечели конкурса на здравното министерство за ново ръководство на лечебното заведение. То е най-голямото в област Враца и от години е в тежко финансово и кадрово състояние. 

"Стига с тези номади ликвидатори, които идват, взимат по нещо и след това ние оставаме в разруха и в дългове. Както и местното население - няма никаква перспектива за лечение в собствения си град" - гласът на поредния протест във врачанската болница сега е насочен срещу предстоящия избор на нов изпълнителен директор. 

До сътресение в управлението на най-голямото лечебно заведение в област Враца се стигна през август около кризата с детското отделение, което остана без педиатри. Лекарите напуснаха заради претоварения график от недостиг на специалисти и ниските заплати. Тогава подаде оставка изпълнителният директор на МБАЛ "Христо Ботев" д-р Кети Ценова, а здравният министър Христо Хинков дойде във Враца да тушира напрежението сред медиците и обществеността.


През септември се намериха трима лекари и педиатрията заработи отново, но с по-ниско ниво на компетентност и съответно с по-малко приходи. Тогава стана ясно, че тази спечелена битка не обещава победа във войната за оцеляване на областната болница. В един и същи ден изпълнителният директор в оставка алармира, че медиците от натоварените и печеливши отделения в лечебното заведение настояват за увеличение на заплатите, а пък от здравното министерство обявиха конкурс за избор на нов съвет на директорите му. 

Миналия четвъртък стана ясно, че конкурсът е спечелен от единствения явил се кандидат Янко Кочев. Последва взрив от недоволство сред персонала. В петък авторитетни лекари и медицински сестри излязоха на импровизиран протест. Заместник-директорът на болницата д-р Иван Чолашки прочете отворено писмо до здравния министър и парламентарната здравна комисия. В него се изразява несъгласие Янко Кочев да поеме управлението на болницата и заявяват готовност за масово напускане на работните места, ако той бъде назначен за изпълнителен директор. При лошо управление болницата ще фалира, посочват протестиращите.
 

"Категорично отказваме да сме част от погубването на врачанската болница. Изразяваме надежда, че ще спазите обещанието към обществеността на Враца да се погрижите чрез действия, а не чрез думи МБАЛ "Христо Ботев" да бъде управлявана от отговорен и сериозен специалист, а не от човек, известен в медицинските среди като ликвидатор на лечебни заведения".


Масово работещите в болницата подкрепят исканията в писмото. Елеонора Колева заяви, че сестринският, акушерският и лаборантският състав са готови да последват лекарите и да отстояват докрай правата си. "Това не е за първи път - Враца да бъде под прицела на министерството за унищожение", каза тя.

Опасенията сред медици и врачани, че най-голямата болница в областта ще бъде зачеркната от здравната карта на страната не са параноична халюцинация. От години лечебното заведение е задушавано от дългове, последно над 17 милиона лева, натрупани по редица причини. Една от основните е, че около него са допускани частни болници, които изсмукват ресурса му - добре платените клинични пътеки, лекари и пациенти, а строежът на нова такава в съседство вече е факт. И докато бъде намерен принципен баланс между обществените и частните болници в полза на по-доброто здравеопазване, сътресения като това във Враца ще пораждат страхове и протести. 

Снимки: Ива Антонова

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работиха: Георги Николов, Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна