Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Галев: Електронната рецепта е пътят, но се случи твърде бързо

Снимка: БГНЕС

Петър Галев, изпълнителен директор на Credo Web – Национална виртуална мрежа за комуникация в медицината и здравеопазването, прави коментар в "Нашият ден" на теми от здравния сектор.

В предаването той сподели, че преди седмица е била стартирана специална виртуална дискусия, насочена към лекари и фармацевти, която се е фокусирала върху електронните рецепти. Галев споделя, че реакцията на лекарите към тази инициатива е била негативна. Изглежда, че главната причина за това е бързината, с която е била въведена системата, а не необходимостта от самата система.

По неговите думи съществуват и обективни фактори, допринасящи за липсата на лекарства в цяла Европа. Галев подчертава важността от знание и разбиране на целия процес – от изписването на рецептата до приложението на лекарството при пациента. “Пътят е електронната рецепта“, казва той.

Друг проблем, на който се спира Галев, е разрастването на болничната помощ в страната и липсата на ефективна доболнична помощ.

"Много от дейностите могат да се извършват в доболнични условия. Броят на лекарите и сестрите не се увеличава, а напротив намалява, защото голяма част от тези, които завършват си търсят реализация в чужбина. Дори да откриваме повече болници, няма кой да работи в тях“, казва той.

Според Галев е по-мъдро да се инвестира повече в здравеопазването и здравните вноски, а след това да се очаква, че този сектор ще покрие нуждите на пациента.

Относно частните болници Галев споделя, че те не трябва да се разглеждат по различен начин спрямо пациентите, тъй като повечето от тях работят на договор с Националната здравноосигурителна каса или искат да го правят. Тук следва да се отбележи, че чисто частните болници са малцинство.

В заключение Галев изразява подкрепа за идеята за възстановяване на неотложната помощ в поликлиниките, като счита, че това би било изключително полезно за намаляване на заетостта на Спешната помощ и тя да започне да се ползва само за тежки случаи.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна