Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима селекционери продължават работата си с БФ Волейбол

Снимка: БФ Волейбол

Четирима селекционери ще продължат работата си с Българска федерация волейбол и през 2024 година, стана ясно след края на днешното заседание на Управителният съвет на БФВ, което се проведе в зала "Конферанс" на Парк хотел "Москва". 

Точка 8 от Дневния ред включваше именно "Обсъждане на отчетите на старши треньорите на националните отбори по волейбол за 2023 година и становище на Треньорската комисия".

Всички национални селекционери получиха оценка от Треньорската комисия, която бе провела свое заседание на 25 октомври. След него бе дадено становище, което включваше анализ по селекцията на отборите, анализ на работата на треньорите в подготовката, класиране на отборите в съответните първенства и налични перспективи в развитието на отборите, респективно и на треньорите.

Някои от треньорите на националните отбори присъстваха днес лично, за да представят и защитят докладите си, а други бяха включени чрез онлайн връзка. УС изслуша подробно всеки един от тях, след което взе под внимание препоръката на Треньорската комисия и становището на координаторът на националните отбори Николай Иванов, за да вземе своето решение.

Много добра и отлична оценка получиха Десислава Величкова (U17M), Борислав Крачанов (U19W), Мирослав Живков (U19M) и Андреа Буратини (U21M). Последният ще продължи работата си при положение, че отборът бъде допуснат до участие на Европейско първенство през 2024. Решението на Европейската конфедерация по волейбол (CEV) се очаква до няколко седмици. 

Окончателно решение за щабовете в женското и мъжкото направление ще бъде взето между 14-21 ноември.

"При национален отбор жени отборът изпълни поставените задачи, които бяха оставане в Лигата на нациите, влизане в осмицата на Европейското първенство, а участието в олимпийските квалификации на практика беше бонус, тъй като там знаехме, че шансовете са минимални заради отбора, с който разполагаме. Предложението на Треньорската комисия е да се запази треньорът", разкри Ганев по отношение на женския тим и селекционера Лоренцо Мичели.

По отношение на мъжкия състав, воден от Пламен Константинов, президентът на БФВ коментира: 

"Очакванията се разминаха с действителността. Имаше желание от щабът да развива отбора. Трябва да се отчете, че нивото на нашите състезатели не отговори на очакванията, които имахме. Стратегията с включването на стари състезатели - не сработи! Имаше надграждане. Извлече се максимума от 30 място до 18 място в ранглистата на FIVB след края на олимпийската квалификация. Разочарованието е голямо!"

Варианти и кандидатури за селекционер на мъжкия национален отбор ще се разглеждат в следващите две седмици. Ганев посочи, че или ще води лично разговорите с потенциалните треньори, или ще бъде излъчена Работна група. Приемат се кандидатури на специалисти от България и от чужбина, като ще се разговаря и с настоящия щаб в лицето на Пламен Константинов. Основната цел, която ще бъде поставена пред мъжката селекция, е класиране на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година. За този форум квота ще се получава по следния начин: първо място на Европейското първенство през 2026 година, медал (1-3 място) от Световното първенство през 2027 година в Полша, място в топ 12 на световната ранглиста на FIVB след изиграване на Волейболната лига на нациите (VNL) през 2028 година.

"Трябва да търсим дългосрочна визия за треньор, който да започне сериозна работа с млади и талантливи състезатели за следващия петгодишен период. Становището на УС беше да се обединим около треньор, който да има петгодишен картбланш за работа основно с млади състезатели", посочи Ганев.

По-рано БФВ обяви процедура за назначаване на треньор на националния отбора за жени под 18 (родени след 1 януари 2007 година и по-малки). Разговорите ще продължат до 3 ноември (включително).

Българска федерация волейбол ще подаде документи за кандидатстване за домакин на първото по рода си Световно първенство по волейбол за мъже под 17 години. Шампионатът през 2024 година засега е заложен в програмата на FIVB за периода 23-31 август. В турнира ще участват 16 отбора, които ще бъдат разделени на две групи.

"Миналата година нашият отбор в тази възраст под ръководството на Деси Величкова стана втори в Европа. Загуби само от Италия. Искаме да им дадем още една възможност и да олесним евентуално този отбор да стане първи, като играе вкъщи", посочи Любомир Ганев.

Ако бъдем одобрени от международната федерация, това ще бъде трето домакинство на страната ни на голямо първенство през следващата година. България вече доби правото да организира и проведе на територията си Европейско първенство за мъже под 18 години и Европейско първенство за жени под 20 години, които са под егидата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV)

"През следващата година на 99 процента в България няма да има състезания за мъже и жени, тоест от Лигата на нациите. Ние сме кандидатствали при мъжете, но вътрешната информация, която имам е, че няма да случи. Минималната такса е 100 000 долара, но има държави, които дават по 300-400 хиляди долара, дори и държави, които не участват с отбор. Те искат само да се играе при тях, защото залите се пълнят, както е в Малайзия. Отчитат се огромни приходи от телевизия и реклама", разкри Ганев.

ЕвроВолей 2024 за мъже под 18 години ще се проведе в два града у нас – София и Пловдив. Първенството е насрочено за 10-21 юли. За ЕвроВолей 2024 за жени под 20 години ще бъдем съдомакин заедно с Ирландия. Битките отново са насрочени за столицата ни между 5 и 17 август.



По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени