Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обиколка на света с пътешественика Стойко Иванов

Стойко Иванов
Снимка: Добринка Добрева

Стойко Иванов и е страстен пътешественик, посетил е около 80 държави и пет континента. Той е автор на пътеписите  - "От Гърлото на дявола към Завоите на смъртта“. 

Обиколка на света при различните странствания на Стойко Иванов включва водопадите Игуасу, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, гробището за кораби при Нос Добра надежда и много други забележителни места по света.

"За мен Африка не е моята страна, защото там има болести, насекоми, които могат да се те убият. Хигиената е на много ниско ниво, на много места питейната вода е проблем, дори да си турист понякога е опасно. Има места, където има дружелюбни хора, но има и места, на които изобщо не се препоръчва да се ходи.

Аз мога да разкажа за Европата на Африка - това е Южна Африка, Кейптаун.

Кейптаун е много красив, слагам го на второ място в моята класация след Рио де Жанейро. Пейзажите там са различни от всички други на света, защото там е краят на континента, но за мен най-любимият град си остава Рио де Жанейро, разказа за "Нощен Хоризонт" Стойко Иванов.

Стойко Иванов

Той е възхитен и от красотата на Украйна и столицата Киев. От златните черкви с куполи, всичко е като нашата катедрала "Ал. Невски", градът създава усещане за пространство, сподели Стойко Иванов.

"В пътеписите "От Гърлото на дявола към Завоите на смъртта“ се пренасяме и в Аржентина, Латинска Америка - това е моят любим континент. 
При водопадите Игуасу най-огромният пад на водата се нарича "гърлото на дявола" - това е апокалиптична картина и ужасен грохот, с усещането за силата на природата. Това е най-впечатляващата природна картина, която съм виждал, разказа още Стойко Иванов.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени