Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За живота на българите в Албания

| Интервю
Красимир Мартинов
Снимка: личен архив

В края на октомври екип на Радио България осъществи посещение в Албания. Целта на журналистите беше да се срещнат и разговарят с представители на българското малцинство и на българските образователни институции и дружества.

"Посещението ни в Албания е част от поредна инициатива на Радио България за изграждане на една по-здрава връзка между българите у нас и българите по света", обясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" главният редактор Красимир Мартинов.

"Идеята ни е да разкажем на аудиторията както в България, така и в чужбина за българите, които по силата на исторически, социално-икономически или други причини живеят извън пределите на родината. Решихме да започнем от Албания най-вече поради факта, че там имаме не просто българска икономическа емиграция, но и изконно българско население. От 2017 г. то е признато със закон от Албанската държава за национално малцинство".

По думите му българите в Албания са между 60 и 170 хил. души, според различни източници на информация. Точни данни за тях ще има в началото на лятото, когато ще станат ясни резултатите от преброяването в страната.

Какво разказа Красимир Мартинов за българите в Албания и техния начин на живот, чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени