Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уроците на Блага" открива "Киномания" на 16 ноември

| Репортаж
Снимка: Pixabay

37-ото издание на филмовия фестивал "Киномания" започва точно след седмица. Откриването е идния четвъртък – 16 ноември, в зала 1 на НДК с българското предложение за "Оскар" – "Уроците на Блага". Решението с най-новия филм на Стефан Командарев да започне "Киномания" е взето далеч преди наградите, с които лентата се сдоби в последните месеци. 

След двете статуетки "Кристален глобус" от Карлови Вари и редица международни отличия, най-новият филм на Стефан Командарев "Уроците на Блага" ще открие тазгодишното издание на "Киномания" в НДК. Все още твърде малко български зрители са успели да гледат "Уроците на Блага", който вече има в колекцията си и 7 отличия от фестивала "Златна роза" - най-големия форум за българско кино. Преди филма да тръгне по кината в цялата страна от 15 декември, най-нетърпеливите могат да го гледат в рамките на "Киномания" на само две прожекции – при откриването в Зала 1 на НДК и на следващия ден в Пловдив.  

По традиция сред акцентите в програмата на "Киномания" са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и вечни класики, с които фестивалът отдава почит на големите майстори на седмото изкуство, разказа пред "Хоризонт" Хермина Азарян - продуцент и селекционер на "Киномания". 

Със специални прожекции "Киномания" ще отбележи и годишнините на Катрин Деньов, Робърт де Ниро, Жерар Депардийо и Джеръми Айрънс. Тазгодишното 37-мо издание на фестивала ще има специален фокус върху операта. Поводът е 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели– режисьорът, майстор на оперните постановки, както за сцена, така и за голям екран. Наред с филмите на Дзефирели, зрителите ще могат да се насладят и на легендарния спектакъл на Мария Калас в Париж през 1958 г. 

Четири знакови оперни филма публиката ще може да гледа още преди официалното откриване на фестивала на 16 ноември - на 13 ноември в "Одеон" ще прожектира "Бохеми". Тук любопитното е, че финалният запис на края на филма е записан в Мюнхенската опера под диригентската палка на Херберт фон Карян.

Предварителната оперна програма продължава на 14 ноември пак в "Одеон" с "Травиата". На следващия ден ще бъдат показани "Селска чест" и "Палячи". Азарян постави акцент върху документалното кино.

37-ото издание на "Киномания" ще продължи до 3 декември. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна