Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Уроците на Блага" открива "Киномания"

37-ото по ред издание на "Киномания" започва днес. Откриването ще е от 19:00 часа в зала 1 на НДК с най-новия филм на Стефан Командарев "Уроците на Блага". Лентата вече има доста награди от европейски фестивали, а и е българското предложение за "Оскар".

По традиция сред акцентите в програмата на "Киномания" са редица национални премиери на най-доброто от изминалата година в световното кино, както и на вечни класики, с които "Киномания" отдава почит на големите майстори на седмото изкуство. 

Историята за пенсионирана учителка, която попада в капана на телефонни измамници, впечатли журитата на няколко фестивала. Българските зрители все още не са гледали "Уроците на Блага", който вече има в колекцията си и 7 отличия от фестивал "Златна роза" във Варна. Преди филма да тръгне по кината в цялата страна от 15-и декември, най-нетърпеливите могат да го гледат в рамките на "Киномания" на само две прожекции – тази вечер при откриването в зала 1 на НДК и утре в Пловдив. 

"Филмът е резултат от усилията на изключително много хора. Това е филм, който се прави с приятели и съмишленици. Това е резултат на много хора и техните усилия", каза режисьорът Стефан Командарев.

За добрия екип, който е предпоставка и за качествен филм, говори и Ели Скорчева, която влиза в главната роля на измамената учителка. 


"Киномания" ще предложи една наистина добра селекция от филми. Утре в кино "Люмиер" ще е премиерата на филма "Аз, капитан" на режисьора Матео Гароне, носител на Наградата за режисура на кинофестивал във Венеция.

В събота пък в зала 1 на НДК ще е прожекцията на "Жан дю Бари: Фаворитката на краля" с Джони Деп главната роля, който за първи път играе на френски език. Ден по-късно на същото място зрителите ще видят "Чист късмет" – 50-ият филм на Уди Алън като режисьор. 


А следващият фестивален уикенд е свързан с имената на Люк Бесон и Ридли Скот. 

На 25 ноември в зала 1 публиката ще може да гледа единствената прожекция в рамките на фестивала на "Наполеон" на Ридли Скот – биографичен филм с участието на Хоакин Финикс и Ема Кърби. На следващия ден ще бъде представен "Догман", определян като най-добрия филм на Люк Бесон от години насам. 

Специален фокус ще има и върху операта, разказа за "Хоризонт" Хермина Азарян, продуцент и селекционер на фестивала. 

КИНОМАНИЯ ще се проведе в НДК (зала 1 и кино „Люмиер“), както и в партньорските кина: „Одеон“, Дом на киното, Евро Синема, G8, кино „Влайкова“, зала „Славейков“, в „Лъки Дом на киното“, Пловдив и във ФКЦ – Варна. 37-ото издание на Киномания се организира от Националния дворец на културата и Фондация „Имам идея“, с подкрепата на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022, ИА „Национален филмов център“ и Столична община. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г. 
Снимки: kinomania.bg
По публикацията работи: Зоя Димитрова

Горещи теми

Войната в Украйна