Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 80 филмови премиери в започващия Банско филм фест



На 22 ноември започва 22-то издание на Международния фестивал на планинарското и ектремно кино в Банско. В рамките на 5 дни зрителите ще могат да видят 85 филмови премиери. Екипът на фестивала е прегледал над 300 кандидатури и от тях е отсял 85 ленти от 39 държави, сред тях са и 6 български. Президент на журито е Беноа Аймон - артистичен директор на Международния фестивал на планинарския филм в Диаблюре, Швейцария.

Общо 20 презентации ще има по време на тазгодишното издание. Един от акцентите е 70-годишнината от първите изкачвания на Еверест и Нанга Парбат. Лекции за тези два осемхилядника ще бъдат изнесени от алпинистите Дойчин Боянов и Тончо Тончев. Николай Петков пък ще разкаже за спортната си кариера в катеренето и алпинизма, която продължава вече 50 години. Спелеологът Алексей Жалов, ръководител на множество експедиции у нас и в чужбина, който тази година навърши 70-години, ще има презентация за пещерното дело.

Традиционно в рамките на фестивала ще има състезание по катерене на стената в с. Баня, надпревара по ориентиране, нощен урок по астрономия, конкурс за детски рисунки, проникване в пещера и скално катерене. Това обяснява пред БНР Натали Петрова, един от двамата основатели на фестивала, наред с вече покойния Петър Атанасов, дългогодишен автор на рубриката "Екстремните спортове" в предаването ни "Спорт и музика". На името на Петър Атанасов е състезанието по катерене на стена, както и една от наградите във филмовата програма - за сценарий.

И тази година на сцената ще излязат имена от световна величина. Например, партньорът на Райнхолд Меснер - Ханс Камерландер, и носителят на най-престижната награда в алпинизма - "Златен пикел" за цялостна кариера, Силво Каро от Словения, а също - Инес Паперт от Германия, неколкократен носител на Световната купа по ледено катерене, проф. Волфганг Найрц от Австрия - ръководител на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето в най-високите планини през 70-те и 80-те години на миналия век. Публиката ще може да чуе разказите на полския бигуол катерач Марчин Томашевски и на италианеца Людовико Бих - потомък на една от най-старите фамилии планински гидове в района на Червиня. 

Пълната програма е публикувана в сайта на Банско филм фест.

Входът за фестивала е свободен.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна