Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондацията има нужда от средства, за да закупи 3 специализирани колички

Фондация "Ела и ти" води хора с увреждания до недостъпни за тях места

Гергана Дойчинова: Идеята е да се докоснат до свят, който могат да видят само на снимки

| Интервю
Снимка: Фондация Ела и ти

"За първи път видях морените на живо!", "Стигал съм само до подножието на планината. Седя в колата и си я гледам… Моля те, вземи ме с вас следващия път!", "Никой до сега не е направил това за нас, хората с увреждания – да бъдем зимата на Черни връх или да отидем до отдалечена високопланинска хижа. Живея с емоцията от последното събитие, в което участвах… А беше преди 5 месеца. Искам още и отново."

Зад тези споделени емоции стоят усилията на фондация "Ела и ти", която започва новата си кампания "Достъп до природата за хора с двигателни проблеми". До момента фондацията е успяла да покаже недостъпни за хората с увреждания места, закътани в нашата природа, на над 150 души, с подкрепата на повече от 450 доброволци.

С настоящата кампания "Ела и ти" се присъединява към Световното движение за празнуване на щедростта - Щедрият вторник 2023, който тази година е на 28 ноември.

Идеята е хората с двигателни проблеми да могат по-често да стигат до труднодостъпни места, защото всеки път се разделяме с въпроса – кога пак отново. Живеят със спомена за това, от едно събитие до друго, обясни пред БНР Гергана Дойчинова, учредител на фондацията.

"Тези хора са същите като нас. Имат същите желания, стремежи, мечти, но възможността да достигнат тези труднодостъпни места е единствено с нашата подкрепа. Достигането до едно такова място за един човек само е доста сложно мероприятие", разказа Дойчинова. По думите ѝ "границите, които определяме, са само в нашите глави", а трудностите ни правят креативни и различните акции на "Ела и ти" доказват това.

Без доброволците е невъзможно да се направи всичко това, посочи Гергана Дойчинова и допълни, че фондацията се нуждае и от финансова подкрепа, защото придвижването на хората с увреждания става благодарение на специален инвентар. Досега са разполагали с две колички, които вече са амортизирани.

"Нашата крещяща нужда е да се сдобием с нови три колички, оригинални. Навременна финансова подкрепа в този момент би била от решаващо значение, така че да можем да откликнем и да се отзовем на желанието на всички тези бленуващи хора да излязат от тези четири стени и да се докоснат до един свят, който могат да видят само на снимки, по телевизията или в някакви видеоматериали. Съвсем различно е да се потопиш в тази атмосфера, да го изживееш с други хора. Нашата цел не е да ги преместим от една до друга точка, а те да изживеят тази атмосфера на приятелство, на споделеност, която всички ние, без увреждания, имаме. Да не се чувстват изолирана част", каза учредителката на фондацията в предаването "Хоризонт до обед".

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Снимки: Фондация "Ела и ти"

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна