Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукленият театър в Пловдив с провокативна версия на "Апокалипсисът идва в 6 вечерта"

Режисьорът Лео Капон: Всеки има нужда от своя личен апокалипсис

| Репортаж

В края на годината Кукленият театър в Пловдив провокира с постановката за възрастни "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" от Георги Господинов. 

13 години след като Маргарита Младенова поставя пиесата на сцената на Малък градски театър в София, сега режисьорът Лео Капон разлиства отново страниците на този текст, за който Господинов казва: "Апокалипсисът не е непременно глобален срив, конници, тръбящи ангели, огън и жупел. По-скоро е минималистичен и ням. Понякога краят на света е нещо много лично и всекидневно."

Когато преди години питат Георги Господинов що за апокалипсис е този в пиесата му и каква е причината да идва точно в 6 вечерта, той отговаря, че става дума за много апокалипсиси, за малки апокалипсиси, за лични апокалипсиси във времето през есента, когато светлината вече си е отишла, а мракът още не е дошъл. Там се простират историите на хората от неговото поколение, истории между деня и нощта, в часа на преход, на отключване.  

Защо Лео Капон поглежда към тази пиеса, изследвайки и реакциите младите актьори от пловдивския куклен театър? 

"Пиесата е за време, в което съм живял и ми се прииска да разкажа за него на тези млади хора. Това, което ме провокира, е как можем да разкажем историята си единствено ако се скрием зад нещо. Всички, които сме били в това време, го разказваме от друго лице и невинаги казваме истината."

Без пречистването няма как да продължим. Всеки има нужда от своя личен апокалипсис, смята режисьорът.

Велизар Евтимов сподели, че е научил интересни неща, разпитвал е и е гледал филми, за да се потопи в непознато за него време – преди 10 ноември 1989 г.

"На мен не ми е било ясно как сте се редили за опашки за мляко и за хляб. Това е предизвикателство за нас, които не сме живели в това време."

"Самата пиеса няма точка, няма финал. След апокалипсиса идва нов апокалипсис. Всъщност, апокалипсисът е нещо много хубаво", подчертава Елин Стоянова. 

В постановката участват още Йордан Стоянов, Евдокия Енчева, Стайко Стайков, Михаела Андонова, Ивелин Николов. Сценографията и куклите са дело на Христина Недева, композитор е Пламен Петков. 

Екипът е репетирал в постоянна комуникация с Георги Господинов, който няма да може да присъства на двете премиерни представления днес и утре заради ангажименти в чужбина. Ще гледа обаче спектакъла през януари. 

Снимки: Кремена Данева

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна