Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Все по-често откриваме сколиоза след прегледи за плоскостъпие и болки в крачетата на децата"

Д-р Росен Георгиев: Все по-често откриваме идиопатична сколиоза в тийнейджърска възраст

Млад ортопед - травматолог е гост в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за гръбначните изкривявания

4
Д-р Росен Георгиев
Снимка: Гергана Хрисчева

Сколиозата при подрастващите е темата в този епизод на подкаста на БНР "В центъра на системата".

Епизодът е продължение на темата за гръбначните изкривявания при децата.

Какво в растежа на детето може да означава начална форма на сколиоза

На каква възраст се прави първият преглед за гръбначен проблем и кога се прави повторен

Защо профилактиката, превенцията, спортът и балансираното хранене предпазват от сколиоза? 

Защо не трябва да се предприема рехабилитация без образна диагностика и без да се знае каква е кривината на гръбначния  стълб?

Защо е важно да се проследява как прогресира сколиозата и да не се спира рехабилитацията?

Млад ортопед - травматолог разказва за идиопатичната сколиоза  в този епизод на на подкаста на БНР "В центъра на системата"

Болница Света Анна

Слушайте епизода тук: 

Гост в епизода е:

🟧Д-р Росен Георгиев - специалист в Клиниката по „Ортопедия и травматология“ в УМБАЛ „Св. Анна“ и асистент към Медицински Университет - София

Д-р Росен Георгиев

От разговора ще научите:

🟧Каква е статистиката за сколиозата

🟧На каква възраст се открива идиопатичната сколиоза при децата

🟧Защо ранната диагностика е ключова

🟧Какви са симптомите и видовете сколиоза

🟧Какви изследвания са необходими, за да се установи сколиозата

🟧Кога родителите трябва да заведат детето при ортопед - травматолог

🟧Какви техники и физиотерапия се прилагат за лечение 

🟧Защо не се прави рехабилитация без образна диагностика

🟧Сколиозата не е козметичен проблем и ако не се лекува, може да се влоши

🟧Кога се налага оперативно лечение на сколиозата

🟧Деца със сколиоза, които се лекуват могат да водят нормален, активен живот


"Напоследък при случайни прегледи на деца откриваме сколиотични изменения, тоест те много често се пропускат от родителите и ние ги откриваме на база плоскостъпие или заради болки в крачетата, в колената, децата се оплакват след физкултура, след прибиране от училище, каза за БНР д-р Росен Георгиев - специалист в Клиниката по „Ортопедия и травматология“ в УМБАЛ „Св. Анна“.

"Родителите все по-често идват при нас особено в началото на учебната година и когато децата са в първи клас. 

Извършваме обширен преглед с измерване на дължината на долните крайници, с анализ на плоскостъпието, като се прави задължително ренгенова снимка.

Ренгеновата снимка е изследването, което доказва сколиозата - какъв тип е, колко е напреднала, кой стадий е. След ренгеново изследване все по-често откриваме сколиоза при децата, допълни д-р Росен Георгиев.

"У нас няма точна статистика, но според данните за ЕС 10 на сто от децата в Европа са със сколиоза. За щастие при едва 0,2 - 0,3 % се налага оперативно лечение, а останалите случаи се повлияват много добре от съвременните техники за рехабилитация в различни центрове.

Това са специални техники от упражнения, които коригират сколиозата спрямо кривинатаЛечението на деца с гръбначна изкривяване от около 25 градуса може да се лекува без операция, чрез използване на специфична за сколиозата физиотерапия. 

Физиотерапевтът обучава децата на упражнения и коригиращи дихателни техники за развитие на вътрешните мускули на гръдния кош и промяна на формата на горната част на тялото, за да помогне за забавяне или спиране на прогресията на изкривяването.

Обезпокоителното е, че тази година се правеха рехабилитационни мероприятия без ренгенова снимка и без рехабилитатор или физиотерапевт да знае в коя кривина са кривините на сколиозата. Това е много голяма грешка, заяви още ортопедът.

По думите му най-често срещаният тип е идопатичната сколиоза и тя започва точно преди пубертета, открива се на възраст между 10 и 15 години

"Бройката на тези пациенти е по-малка, защото тогава не се обръща внимание на този проблем, защото родителят не вижда тази асиметрия на лопатките, на раменния пояс. По-често се среща при момичета, отколкото при момчетата в пика на израстването

У нас се използват много добри медицинските изделия като твърди корсети при средно тежката сколиоза. Част от рехабилитацията и физиотерапията при децата се поема от НЗОК, както и се поема и част от оперативното лечение по клиничната пътека, за децата може да кандидатства и по линия на Комисията за лечение на деца в България и в чужбина към НЗОК, изтъкна още д-р Георгиев за  подкаста на БНР "В центъра на системата".


Д-р Росен Георгиев е асистент към катедра Ортопедия и травматология към Медицински Университет София от 2019 год. Докторант с тема "лигаментарен баланс при алопластика на колянна става" от 2018 към катедра по Ортопедия и травматология към МУ - София. Специализирал е в различни клиники в Европа - Ирландия, Англия, Швейцария. Интереси и специализации в ендопротезирането на големи стави – тазобедрена, колянна, глезенна, раменна, лакътна. Интереси в лечение на дегенеративни заболявания. Член е на Българската Ортопедична и Травматологична Асоциация (БОТА) ; Националните Асоциации по Ортопедия и Травматология (EFORT) и други.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg

Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна