Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Тодорова от БАН за светците-лечители през Средновековието

2
Екатерина Тодорова
Снимка: Пламена Бачийска

Чудесата на изцелението през Средновековието – за това разказва гл. ас. д-р Екатерина Тодорова от Института за литература към БАН - гост в "Нощен Хоризонт".

"С тази тема започнах да се занимавам преди 8 години и тя се оказа изключително предизвикателна. Откривам все повече неподозирани неща, защото работя с документи от Средновековието. 

Подготвям своята книга в тази сфера - " Чудесата на изцелението в преводната южнославянска география и фолклора". В книгата правя голямо разделение на светците - те са разделени в 4 групи, като най-голяма е на светците-врачи.

Чудото е всяко свръхестествено действие, извършено от светеца с помощта на Бог или пък с участието на помощници и чудесни предмети. Обхващам и християнството, където при Стария завет е записано, че изцелява само Бог, след молитва.

В Новия завет изцелението се извършва основно от Сина Божи - Исус Христос, който пък на по-късен етап предава тези знания и умения на Светите Апостоли, а те пък предават тези умения на Светците, разказа за "Нощен Хоризонт" л. ас. д-р Екатерина Тодорова от Института за литература към БАН.

В книгата разказвам кои са били болестите и светците-лечители през Средновековието, допълни още Тодорова. 

Тя посочи още, че светците са били и врачи или лекари, които винаги работят по двама, в техните жития се посочва, че те са получили професионално медицинско образование от антични лекари. В книгата си тя разглежда трима такива светци-лекари. Това са Свети Козма и Дамян и Свети Пантелеймон, дълбоко почитани в България, те са безсребърници, защото лекуват без заплащане, допълни още за БНР гл. ас. д-р Екатерина Тодорова.

Екатерина Тодорова

Екатерина Тодорова е завършила специалност руска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Защитава докторска степен по темата „Лечители на светци в агиографията на православния свят“ в Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“. 

Нейните публикации са в областта на староруската и старобългарската литература. Автор е на повече от 10 научни публикации. Интересува се от агиография, история на медицината, както и от невербалната комуникация. Д-р Екатерина Тодорова е член на Европейската асоциация на библейските изследвания (EABS).

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна