Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ММС отличи талантливите ни спортисти на церемонията "Младите шампиони на България"

Министерството на младежта и спорта отличи на младите спортисти на страната ни, които през годината записаха призови класирания на световни и европейски първенства.

26 световни и европейски шампиони в 17 вида спорт бяха наградени със статуетки и парични премии по време на церемонията "Младите шампиони на България", организирана от спортното ведомство. Сред отличените са: плувецът Петър Мицин, лекоатлетите Пламена Миткова и Божидар Саръбоюков, фехтовачката Йоана Илиева и националният ансмъбъл по художествена гимнастика за девойки.

Призовете им връчиха легендите Любомир Ганев, Ивет Лалова, Румяна Нейкова, Илиана Раева, Красимир Дунев и други.

Церемонията беше открита от Детският радиохор на Българското национално радио, който изпълни химна на България. Спортното ведомство подпомогна финансово издаването на издаването на книжен албум посветен на 65-годишнина от създаването на хора, разкри диригентът Венеция Караманова.



Сред специалните гости на събитието бяха министър председателят Николай Денков, който награди и част от призьорите.

"През последните две седмици участвах в различни церемонии. Започнахме с банкерите, след това икономиката, висшето образование и младежките дейности, но трябва да призная, че това е най-вълнуващата церемония, на която присъствам", заяви премиерът Денков.

"Преди да заеме поста на спортен министър, Димитър Илиев постави няколко условия. Едно от тях беше да няма корупция в министерството. Преди това обаче той поиска да постави специален фокус върху младите спортисти на България. Поради тази причина, че преходът от младежкия, почти аматьорски спорт, има специфичен проблем и ако не го решим, ние ще продължаваме да губим бъдещето на България във ваше лице", допълни още той.

Министър председателят сподели още, че държавата е длъжна да подкрепя спортистите, тъй като те са "най-успешните дипломати на България по света" и това е доказано многократно през годините с успехите на хора като Боян Радев, Стоян Делчев, Йорданка Благоева и много други.

"Сега тази отговорност и тази тежест ще се прехвърлят към младите спортисти. От нас зависи тази дипломация, която вие успяхте да осъществите, защото вие сте най-успешните дипломати на България по света, да има своето бъдеще. Каквото зависи от нас, ще го направим заедно. Имаме нуждата от вашите позитивни емоции и ще ви помогнем да ги има и в бъдеще", завърши акад. Денков.


Младите шампиони са "примерът, от който има нужда България", заяви спортният министър Димитър Илиев.

"Г-н министър председател, уважаеми олимпийски, световни и европейски шампиони, уважаеми г-н ректор, скъпи приятели и скъпи спортисти, добре дошли на първото по рода си награждаване "Младите таланти на България". За мен е изключително удоволствие да имам възможност днес да бъда тук с вас, защото за мен най-големият капитал за една държава са хората в нея. Вие, като едни млади шампиони, всъщност сте точно примерът, от който имаме нужда в България", започна министър Илиев.

В своята реч той благодари от сърце на родните таланти за техните постижения и им пожела да продължат да вярват в своите големи мечти.

"Само един спортист може да знае какви усилия полагате, за да достигнете нивото, на което се намирате. . . Колко лишения, труд, воля, постоянство, дисциплина, отдаденост и здрави нерви трябват, за да можете да стигнете там, където сте. Вие сте нашата гордост и нашата радост. Благодаря ви от сърце. Искам да ви пожелая да имате много сила и големи мечти, в които да вярвате, защото колкото и добри да сте, ако вие самите не вярвате, няма как да стане. Още веднъж, благодаря от сърце на вас и на вашите треньори, които са с вас от сутрин до вечер. Благодаря на вашите федерации за това, че ви подкрепят. Благодаря на вашите семейства, защото и те търпят лишения", завърши Димитър Илиев.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна