Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Мариана Тодорова: Ефектите от ИИ ще започнем да наблюдаваме през 2024 г.

| Интервю
Снимка: Pixabay

"Изкуственият интелект може да замени много задачи и дейности, а след това и цели професии. Технологията е налична. Ние сме тези, които все още проявяваме скептицизъм, резистентност, особено в Европа - има много по-малко компании и публични организации, които го използват, в сравнение с това, което се прави в Северна Америка, Китай или Япония".

Това коментира пред БНР футурологът доц. Мариана Тодорова от БАН.

"Технологията е налична, тя може да предизвика сериозни сътресения на пазара на труда. Просто ние все още не сме се адаптирали и не я използваме", заяви тя.

Според нея голяма част от дейностите на програмистите може да бъде заменена от тези езикови модели. По думите й във всяка застрашена професия отпада необходимостта от младши експерти. Ефектите ще започнем да ги наблюдаваме през 2024 г., изказа мнението си доц. Тодорова в интервю за предаването "Хоризонт за вас".

Тя е категорична, че новите реалности налагат и бърза адаптация на законодателството. Според нея за момента то изостава, защото новите казуси, които възникват в следствие на технологиите, са много, а голямата част от тях са в сива зона и не могат да бъдат регулирани.

Според нея съществуват рискове по отношение на разкриване на лична информация. Какви други рискове носи изкуственият интелект и какви трябва да са регулациите му, чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна