Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Светослав Александров:

Над 200 космически полети през 2023 г.

| Интервю
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"За пръв път през тази година имахме над 200 орбитални изстрелвания, над 200 космически полети". Това заяви пред БНР д-р Светослав Александров от Космос.бг.

По думите му това не се е случвало от началото на космическата надпревара – да е имало толкова много космически полети в рамките на една календарна година. В предаването "Хоризонт за вас" той подчерта, че половината от тези изстрелвания са благодарение на Илон Мъск. Останалата част до голяма степен се дължат на развитието на космическата програма на Китай, добави д-р Александров. Той отбеляза, че в рамките на годината е имало и много други събития, свързани с космоса, като изброи част от най-значимите. Той подчерта още сериозното развитие от страна на Индия в тази посока.

Все още обаче не може да се отговори на най-интересния въпрос – дали във Вселената има живот, подчерта д-р Александров и добави, че търсенето на живот в космоса продължава.

Той заяви още, че през 2024 г. трябва да следим за две неща. Едното е дали ще има първо частно кацане на луната. А второто – изстрелването на мисията "Европа клипер" до луната. По думите му това е мисия на НАСА и я очакваме следващата есен.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна