Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дървото е тазгодишният елемент на растежа, устойчивостта и развитието

2
Виктория Денева
Снимка: Личен архив

Повече от 20 години тя е занаятчия. Нежните й ръце създават страховити маски за кукери, и оригинални мартеници, граничещи с произведения на изкуството. Но нейният занаят е дърворезбата. Всичко останало е свързано с интереса й към етнографията. 

Родом е от Трявна и е посветила живота си на работата с дърво, но животът я свързва с Добруджанския край и днес са малцина хората в Силистренско, които да не я познават. 

Работата с дърво е начинът, по който тя показва обичта си към хората. Дърворезбата е тази, която вдъхва живот на всичко, до което се докосне, но зад всяка добра дърворезба стоят дълги години на обучение и опит.

Според Виктория Денева дори човек с нетренирано око може да разбере дървото.

"Всяко дърво има свой характер. То винаги има посока, по която да се движи. Ако се опиташ да действаш напреки, то се цепи, кърти и не се поддава. Затова трябва да го мамиш, винаги да му следваш посоката.

Има дървесини, каквато е например черешата, тя е много усукана и много трудно се работи възрожденска дърворезба, тя се обръща постоянно срещу тебе, разказа за "Хоризонт" Виктория Денева.

През февруари ще навлезем в Годината на Зеления Дървен дракон и според нея дървото е тазгодишният елемент, който може да осигури допълнителен аспект на растеж, устойчивост и развитие. 

Елементът дърво също се свързва с растежа и зеления цвят, което може да показва повишен фокус върху здравето, фитнеса и благополучието през тази година. Дървото също се свързва с корените и семейните ценности. Това може да подчертае важността на семейните отношения, традициите и подкрепата от близките. 


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна